Asiantuntijat: MIST on uusi BRIC - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat: MIST on uusi BRIC

Nousevilla markkinoilla on nyt paljon kiintoisampia sijoituskohteita kuin niin sanotut BRIC-maat eli Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina. Tätä mieltä ovat The New York Timesin haastattelemat sijoitusasiantuntijat.

Turkin talous on kovassa nousussa.­

7.10.2012 11:17 | Päivitetty 7.10.2012 14:29

Osakemarkkinat eivät BRIC-maissa ole enää tarjonneet samanlaisia onnenpotkuja sijoittajille kuin vielä viime vuosikymmenellä.

– BKT:n kasvu ei ole suorassa yhteydessä osakemarkkinoiden tehokkuuden kanssa, painottaa NYT:n haastattelema G. Rusty Johnson, Harding Loevner Emerging Markets Advisor -rahaston johtaja.

Esimerkkinä hän käyttää Kiinaa, jossa hallitus edelleen säätelee monia vaihdon kohteina olevia yrityksiä.

– Näiden yritysten ensisijainen tavoite ei ole voiton tuottaminen osakkeenomistajille vaan sosiaalisten päämäärien saavuttaminen.

Pelkästään Brasiliaan, Venäjään, Intiaan ja Kiinaan sijoittaneet olisivat tänä vuonna jääneet osattomiksi muun muassa Egyptin ja Turkin markkinoilla tapahtuneista pullistumista. Egytin osakemarkkinoilla oli tapahtunut nousua syyskuuhun mennessä 30 prosenttia ja Turkissa kasvua oli peräti 60 prosenttia.

BRIC-termin vuonna 2001 luonut Goldman Sachsin Jim O'Neill on ottanut käyttöön uuden nousevia markkinoita kuvaavan käsitteen, MIST. Nämä neljä kirjainta merkitsevät Meksikon, Indonesian, Etelä-Korean ja Turkin muodostamaa markkinaa.

Myös N-11-termi on päässyt käyttöön. Sillä tarkoitetaan 11 taloutta, jotka ovat nousemassa BRIC-maiden takaa, mukaan lukien MIST-maat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?