Fedin päättäjät harkitsevat ohjauskoron sitomista työttömyyteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fed saattaa sitoa ohjauskoron ja työttömyyden

Yhdysvaltain keskuspankki harkitsee, että se voisi sitoa lupauksensa ohjauskorkonsa pitämisestä poikkeuksellisen alhaisena tiettyihin talouden tilasta kertoviin lukuihin, kuten työttömyyteen. Tämä olisi muutos pankin politiikassa, sillä tähän asti se on kytkenyt ohjauskorkolupauksensa kalenteriin.

5.10.2012 10:30 | Päivitetty 5.10.2012 10:27

Syyskuun kokouksensa päätteeksi Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) koroista päättävä avomarkkinakomitea ilmoitti silti vielä aikarajan sille, miten pitkään ohjauskorko pidetään vielä nollan tuntumassa.

Komitea jatkoi aikaa vuoden 2015 puoliväliin. Aiemmin se on arvioinut löyhän rahapolitiikan jatkuvan vuoden 2014 loppupuolelle. 

Nyt julkistettujen kokouspöytäkirjojen mukaan osa komitean jäsenistä oli sitä mieltä, että viestintämuutos voidaan ymmärtää väärin ja sitä voitaisiin pitää talousnäkymäarvion alentamisena.

Esimerkiksi Chicagon aluepankin johtaja Charles Evans sanoi, että keskuspankin pitäisi luvata, että se pitää korot alhaalla, kunnes työttömyys laskee alle seitsemän prosentin. Tähän voitaisiin hänen mukaansa liittää ehto, jonka mukaan inflaatio ei saisi yltää kolmeen prosenttiin.

St. Louisin aluepankin johtajan James Bullardin mielestä sitoutuminen tiettyyn työttömyyslukuun vähentäisi Fedin liikkumavaraa. 

Keskuspankkipäättäjät arvioivat, että kytkemällä politiikkansa talouslukuihin, Fed pystyisi nykyistä joustavammin sopeutumaan taloustilanteisiin. He olivat silti sitä mieltä, että sopivien kynnystasojen määrittäminen olisi haastavaa.

Kalifornian yliopiston talousprofessori James Hamilton arvioi, että numeeriset ohjaukset tai kynnykset auttaisivat ihmisiä ymmärtämään keskuspankin aikomusta pitää korot alhaalla. Hamilton on tutkinut vaihtoehtoisten rahapoliittisten työkalujen tehokkuutta ja Fedin pääjohtaja Ben Bernanke on siteerannut häntä puheissaan.

Arvopaperiostojenriskit hallittavissaSyyskuun kokouksessaan Fed ilmoitti uudesta arvopaperien osto-ohjelmasta. Se ostaa kuukausittain asuntoluottopohjaisia velkakirjoja 40 miljardilla dollarilla. Tarkoituksena on painaa korkotasoa alaspäin ja tukea näin taloutta.

Avomarkkinakomitea arvioi, että arvopaperien osto-ohjelman riskit ovat hallittavissa. Pöytäkirjojen mukaan pääosa komitean jäsenistä huomautti, että Fed voi muuttaa suunnitelmiaan taloustilanteen mukaan. Muutoksia pystytään tekemään myös, jos ohjelman tehokkuus tai kulut antavat siihen aihetta.

Muutamat komitean jäsenet suhtautuivat epäillen siihen, auttaako osto-ohjelma talouskehitystä. Joidenkin mielestä uudet ostot voivat vaikeuttaa avomarkkinakomitean ponnistuksia luopua kevennetystä rahapolitiikasta, kun se aikanaan tulee ajankohtaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?