Osta ja unohda – näin ilmalämpöpumpuilla mokataan

Syksy saapuu ja ilmalämpöpumpun kultakausi on edessä. Asiantuntija kuitenkin uskoo, että moni kuluttaja ei osaa ottaa pumpustaan kaikkea irti. Vai miten on, koska viimeksi puhdistit ilmalämpöpumppusi? Entä et kai vahingossa lämmitä ja jäähdytä yhtä aikaa?

4.10.2012 15:03 | Päivitetty 4.10.2012 15:03

Ilmalämpöpumppukaupassa on eletty buumia. Kymmenet tuhannet ovat ostaneet pumpun pelkästään viime vuonna, mutta asiantuntijan mukaan hyvä laite lojuu liian monella hunningolla.

– On paljon ostajia ja käyttäjiä, jotka ovat tässä buumissa sen hankkineet, mutta eivät asennuksen jälkeen viitsi paljoa murehtia sen käytöstä, sanoo lämpöpumppuihin perehtynyt asiantuntijayritys Skapat Energian projektipäällikkö Jari Hokka.

Joukossa on "osta-ja-unohda" -kuluttajia, mutta myös ihmisiä, joista on tullut ilmalämpöpumpun omistajia asuntokauppojen sivussa. Myöskään takavuosina pumpun ostaneet eivät välttämättä saaneet kunnon opastusta laitteen käyttöön.

– Kun buumi alkoi, ei ehkä tiedetty mihin (ilmalämpöpumppu) hankitaan, valtion omistaman asiantuntijayrityksen Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uksi arvioi.

Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen mukaan Suomessa myytiin viime vuonna 55 000 ilmalämpöpumppua. Kasvua on ollut vuodesta 2010. Varsinaisesti ilmalämpöpumput alkoivat yleistyä vuoden 2002 jälkeen.

Varo automaattia

Ilmalämpöpumpun käytön suurin haaste on sen tehokas yhdistäminen muuhun lämmitys- tai jäähdytysjärjestelmään.

– Alkusyksyllä voi lämmittää vain ilmalämpöpumpulla. Vaikeuksia tulee siinä vaiheessa, kun kytketään muut lämmityslaitteet, Motivan Suur-Uksi sanoo.

Skapat Energian Hokka kehottaa varomaan ilmalämpöpumppujen automaattiasetuksia. Niissä on vaarana, että päätyy lämmittämään ja jäähdyttämään taloaan yhtä aikaa tai ei yksinkertaisesti ota pumpustaan kaikkea irti.

– Jos auto-asetus on säädetty esimerkiksi 21 asteeseen ja muun lämmitysjärjestelmän termostaatti ohjaa vaikkapa 23 asteeseen, niin tässä ääritapauksessa patterit puskevat lämpöä ja ilmalämpöpumppu jäähdyttää ja molemmat kuluttavat energiaa.

Suur-Uksen mukaan aiemmin ongelmana oli esimerkiksi takan käyttö samassa huoneessa, jossa on ilmalämpöpumppu automaattiasetuksilla. Takka saattoi puskea huoneeseen niin lämmintä ilmaa, että pumppu alkoikin jäähdyttää. Nykyisin kuluttajat kuitenkin jo tiedostavat tämän, Suur-Uksi sanoo.

Huolla joka toinen viikko

Skapat Energian Hokan mielestä ilmalämpöpumppua ei kannata hankkia, jos sitä ei ole valmis huoltamaan. Esimerkiksi ulkoyksikköä kannattaa tarkkailla syysaikaan, kun ilmassa lentää lehtiä ja muuta roskaa. Kertyessään ulkoyksikön suodattimiin roska vähentää pumpun hyötysuhdetta.

– Isoin juttu on, että suodattimet vaativat suhteellisen säännöllistä puhdistamista. Joka toinen viikko tai ainakin kerran kuukaudesta, riippuu mallista.

– Ilmalämpöpumpun elinikä on varmasti noin 5–7 vuotta. Ne voivat kestää, mutta voi myös olla buumissa kiireellä tehtyjä asennuksia, jotka eivät ole kunnollisia ja silloin laitteet eivät toimi niin hyvin kuin pitäisi, Hokka jatkaa.

Tähän aikaan vuodesta monessa osassa Suomea lämpötilat ovat liki täydelliset ilmalämpöpumpun käyttöön. Hyvästä laitteesta kannattaa siksi Hokan mielestä ottaa kaikki irti. Huolla siis suodattimet, säädä muu lämmitys nollaan, avaa huoneiden ovet ja anna lämmön kiertää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?