Puhelinmyynnin huijauksesta epäiltyä joukkoa uhkaa vankila ja korvausvaatimukset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puhelinmyynnin huijauksesta epäiltyjä uhkaa vankila

Huijaamisesta epäilty joukko onnistui myymään yli 10 000 suomalaiselle firmalla olematonta puhelinmyynnin estoa ja muuta humpuukia. Nyt jengiä uhkaa jopa vankila ja kovat korvausvaatimukset.

28.9.2012 11:30 | Päivitetty 28.9.2012 11:29

Tampereella toiminut, huijaamisesta epäilty porukka kauppasi yli 10 000 yritykselle palvelupaketteja, jotka olivat syytteiden mukaan huijausta joko täysin tai lähes täysin.

Paketteihin väitettiin kuuluvan muun muassa puhelinmyynnin estoa, vaikka todellisuudessa puhelinmyyntiä yrityksille ei ole mahdollista kieltää.

– Lisäksi Suomen Verkkoviestintäkeskus Oy:n ja SVVK:n nimillä toiminut yritys lupasi palvelupaketeissa ryhtyä irtisanomaan asiakkaidensa luettelo-, numero- ja hakemistopalveluyritysten kanssa laatimia internetin näkyvyyspalvelusopimuksia, kertoo syyttäjä.

Suurin osa uhreista oli pieniä yrityksiä. Epällyissä huijaustapauksissa yrityksiltä perittiin 295–850 euron veloituksia. Yhteensä uhreille koitui syyttäjän mukaan lähes 4,5 miljoonan euron edestä vahinkoa.

– Petoksessa on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä. Petos on tehty erityisen suunnitelmallisesti ja asianomistajia on ollut huomattava määrä, joten tekoa on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä, esittää kihlakunnansyyttäjä Kari Laaja Pirkanmaan syyttäjänvirastosta.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2008–2010.

Syyttäjä vaatiivankeutta ja korvauksia

Epäillyn porukan jäseniä syytetään törkeästä petoksesta tai avunannosta siihen. Osa porukasta sai syytteen myös rekisterimerkintärikoksesta.

Kolmelle jäsenelle esitetään ehdotonta vankeutta ja yhdelle ehdollista. Lisäksi syyttäjä vaatii kolmelle porukan jäsenelle liiketoimintakieltoa.

Huijatuksi tulleille yrityksille vaaditaan yli 860 000 euron korvauksia. Lisäksi syyttäjä vaatii porukalta valtiolle sitä osaa rikoshyödystä, jota ei tulla tuomitsemaan vahingonkorvauksena asianomistajille.

Tampereen käräjäoikeus käsittelee tapausta 22. lokakuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?