Reuters: Suomen Pankin Liikanen suhtautui epäilevästi EKP:n jälkimarkkinaostoihin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Reuters: Liikanen suhtautui aluksi epäilevästi EKP:n ostoihin

Uutistoimisto Reutersin mukaan Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen suhtautui aluksi epäilevästi Euroopan keskuspankin velkakirjojen osto-ohjelmaan. Reutersin mukaan EKP:n pääjohtajan Mario Draghin idea osto-ohjelmasta tuli yllätyksenä muille EKP:n johtokunnan ja neuvoston jäsenille.

Erkki Liikanen­

25.9.2012 15:40 | Päivitetty 25.9.2012 15:38

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen suhtautui alkuun epäilevästi Euroopan keskuspankin (EKP) velkakirjaosto-ohjelmaan, uutistoimisto Reuters kertoo. EKP:n pääjohtajan Mario Draghin idea rajoittamattomasta velkakirjaosto-ohjelmasta tuli muille EKP:n johtokunnan ja neuvoston jäsenille yllätyksenä. Liikanen kuuluu EKP:n neuvostoon.

Draghi esitti ideansa osto-ohjelmasta heinäkuun loppupuolella, kun hän puhui Lontoossa pidetyssä sijoittajatilaisuudessa. Tuolloin hän vakuutti, että EKP on valmis tekemään ”kaikkensa” euron yhtenäisyyden turvaamiseksi.

Todellisuudessa suunnitelman läpimeno ei ollut varmaa. EKP:n johtokunnan ja neuvoston jäsenet mukaan lukien Suomen Pankin Erkki Liikanen tapasivat illallisella elokuun alussa. Reutersin mukaan Hollannin keskuspankin pääjohtaja Klaas Knot ja Liikanen suhtautuivat varauksella osto-ohjelmaan. Ainoastaan Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann oli osto-ohjelmaa vastaan.

Illallisella EKP:n neuvosto päätti, että keskuspankin asiantuntijoilla olisi useita viikkoja aikaa valmistella suunnitelma osto-ohjelmasta. EKP:n neuvosto hyväksyi rajoittamattomat jälkimarkkinaostot 6. syyskuuta lähes yksimielisesti. Ainoastaan Saksan keskuspankin Jens Weidmann vastusti osto-ohjelmaa. Reutersin mukaan ostojen tiukka ehdollisuus on seurausta Weidmannin vahvasta vastutuksesta.

Erkki Liikanen on viime viikkojen aikana toistanut useaan otteeseen vaatimuksensa siitä, että EKP:n päätöksenteko olisi nykyistä avoimempaa. Tällä hetkellä EKP:n neuvoston pöytäkirjat ovat salaisia kolmekymmentä vuotta niiden laatimisen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?