Liikanen: Talletussuojarahasto toisarvoinen pankkivalvontaan nähden - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Liikanen: Talletussuojarahastolla ei kiire

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan keskustelu talletussuojarahastosta on toisarvoinen.

21.9.2012 15:24 | Päivitetty 21.9.2012 15:24

Tänään eduskunnan talousvaliokunnan kuultavana ollut Liikanen pitää selvänä, että jokainen maa vastaa omasta historiastaan ja synneistään, eikä toisten aiempia ongelmia voi sälyttää muiden maiden niskoille.

Liikanen viittasi käymiinsä asiantuntijakeskusteluihin. Talletussuojarahastolla ei ole kiire, eikä ole ylipäänsä varmaan, perustetaanko yhteistä talletussuojarahastoa Euroopan unioniin tai euroalueelle lainkaan.

– Hyvinkin on mahdollista, että tulee yhteiset säännöt mutta kansalliset rahastot, Liikanen sanoi talousvaliokunnan tilaisuuden jälkeen.

Talletussuojarahaston edellä asialistalla ovat pankkivalvonta ja pankkien kriisinratkaisumekanismit, hän sanoi.

Sijoittajavastuukeskiössä

Liikasen mukaan Euroopan komission ehdottama pankkiunioni on keskeisessä osassa, kun tulevaisuuden kriisejä pyritään välttämään. Pankkiunioni pitää toteuttaa niin ripeästi kuin mahdollista, mutta ei hätiköiden, hän sanoi.

– Tarvitsemme pankkiunionia, Liikanen tähdensi.

Pankkiunionin mahdollisia elementtejä ovat pankkivalvonta, kriisinratkaisumekanismit ja talletussuojarahastot. Pankkituen Liikanen rajasi mahdollisen pankkiunionin ulkopuolelle.

Sen sijaan sijoittajavastuun Liikanen nosti talousvaliokunnan tilaisuudessa keskeiseen asemaan. Hänen mukaansa tulevaisuudessa pankkien osakkeenomistajien ja velkojien pitää kantaa vastuu pankeista. Veronmaksajat eivät saa joutua pankkien ongelmien maksumiehiksi enää kertaakaan tulevaisuudessa, Liikasen viesti kuului.

Yhteinen pankkivalvonta ja pankkien alasajomekanismit ovat Liikasen mukaan keskeisiä elementtejä siinä, että veronmaksajat pystytään säästämään tulevaisuudessa. Hän ihmetteli vaatimuksia, että myös talletussuojarahasto pitäisi perustaa yhdessä pankkivalvonnan ja kriisinratkaisumekanismien kanssa.

Liikanen kuvaili sitä "raskaaksi tieksi", jos kaikki ongelmat pitää ratkaista yhdellä kertaa.

"Euro eihajoa"

Talousvaliokunnan edessä puhuneen Liikasen tulevaisuudenusko on vahva. Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti kysyi Liikaselta, mitkä ovat Suomen Pankin riskit, jos euro hajoaa.

– Euro ei hajoa, Liikanen vastasi ykskantaan.

Suomen Pankin riskit ovat pääjohtajan mukaan hallinnassa. Tase on kasvanut, mutta niin ovat myös tappiopuskurit.

– Sen, minkä teemme, taseellamme kannamme.

Keskustan kansanedustaja Paula Lehtomäki tiukkasi Liikaselta tappioriskeistä, joita Suomen Pankille aiheutuu Euroopan keskuspankin (EKP) nimiin toteutetuista rahapoliittisista operaatioista.

– Keskuspankki ei lainaa pankeille rahaa kuin vakuuksia vastaan, Liikanen vastasi. Hänen mukaansa keskuspankkien vakuuspolitiikka pitää huolen, että tappioriskit ovat rajallisia.

Liikanen ei ryhtynyt arvioimaan EKP:n tulevista jälkimarkkinaoperaatioista Suomelle koituvia riskejä.

– Jos ei ole mitään ostettu, ei ole mitään riskiä, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?