Ex-pomo: UBS:n meklarilla oli mahdollisuus välttää miljarditappiot - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Meklarilla oli mahdollisuus välttää miljarditappiot"

Julkaistu: 20.9.2012 8:52, Päivitetty 20.9.2012 10:30

Investointipankki UBS:n entisellä meklarilla Kweku Adobolilla oli mahdollisuus välttää miljarditappiot, jotka hän aiheutti pankille riskipitoisilla kaupoillaan. Adobolin ex-pomo Ron Greenidge sanoi eilen oikeudessa, että Adoboli olisi voinut tehdä tarvittavat vastakaupat, jolla 1,7 miljardin euron tappiot olisivat jääneet kärsimättä.

Investointipankki UBS:lle miljarditappiot aiheuttaneella Kweku Adobolilla oli mahdollisuus välttää kauppojen epäonnistuminen, meklarin entinen esimies Ron Greenidge sanoo.

Hänen mukaansa Adobolilla oli "lyhyt mahdollisuus nollata riskit, mutta hän ei niin tehnyt, minkä jälkeen markkinat alkoivat laskea".

Greenidge oli kuultavana asiasta eilen asian oikeuskäsittelyssä Lontoossa. Hän oli ensimmäisiä henkilöitä, jotka tapasivat Adobolin sinä päivänä, kun hän tunnusti piilotelleensa kauppoja. Adobolin entinen esimies ei ole enää UBS:n palveluksessa.

Adobolia syytetään oikeudessa petoksesta ja kirjanpitorikoksesta. Entinen UBS-meklari teki riskipitoisia kauppoja miljardien eurojen edestä. Kaupat epäonnistuivat, ja Adoboli peitteli tappioita, joiden suuruudeksi on paljastunut noin 2,3 miljardia dollaria, eli 1,7 miljardia euroa.

Adobolin kaupat alkoivat paljastua, kun UBS:n entinen kirjanpitäjä William Steward alkoi tarkastaa Adobolin kauppoja sen jälkeen, kun hän sai viestin 3,57 miljardin dollarin eroista. Steward uskoi aluksi Adobolin selitystä, että hän ei ole ehtinyt raportoida vielä kaikkia kauppojaan.

Investointipankkien meklarit käyvät kauppaa erilaisilla sijoitustuotteilla. Myydessään erilaisia tuotteita meklarit tekevät usein vastakaupan, jonka tarkoituksena on nollata meklarin ja pankin riskit. Adoboli kävi kauppaa indeksifutuureilla, mutta hän jätti tarvittavat vastakaupat tekemättä, minkä seurauksena riskit realisoituvat.