Fedin Fisher: Elvytys uhkaa kiihdyttää inflaatiota - työttömyys pysyy ennallaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fedin toisinajattelija pelottelee inflaatiopeikolla

Yhdysvaltain keskuspankin Dallasin johtajan Richard Fisherin mukaan keskuspankin esittelemä kolmas elvytyskierros uhkaa kiihdyttää inflaatiota, samaan aikaan kun ohjelman vaikutukset työllisyyteen voivat jäädä heikoiksi.

Richard Fisher

20.9.2012 8:26 | Päivitetty 20.9.2012 8:31

– En näe yleisesti ottaen mieltä siinä, että inflaation annetaan nousta lukemiin, jotka säikyttävät markkinaa, Fisher sanoi Bloombergin radiohaastattelussa.

– Olemme nähneet jyrkän nousun inflaatio-odotuksissa. Jos tämän annetaan päästä käsistä, tulemme nähdäkseni saamaan markkinareaktion.

Fisherin mukaan kohonneet inflaatio-odotukset voisivat asettaa kyseenalaiseksi Fedin sitoutumisen pääjohtaja Ben S. Bernanken esittämään alle kahden prosentin inflaatiotavoitteeseen.

Keskuspankki ilmoitti viime viikolla käynnistävänsä uuden arvopaperien osto-ohjelman, jossa se ostaa asuntoluottopohjaisia velkakirjoja. Keskuspankki lupasi myös pitää ohjauskorkonsa nollan tuntumassa ainakin vuoden 2015 puoliväliin.

Vastarannan kiiskenä tunnettu Fisher oli uutta elvytyskierrosta vastaan. Hän on aiemmin tuonut esiin epäilevän kantansa myös alhaisten korkojen politiikan jatkamiseen.

– Asetan kyseenalaiseksi näiden laajamittaisten ostojen vaikutuksen. Se mitä teemme, ei vaikuta työllisyyteen, Fisher totesi.

Bernanke on viime aikoina kiinnittänyt huomionsa etenkin Yhdysvaltain korkeana jatkuneeseen työttömyyteen. Se on edelleen yli kahdeksassa prosentissa.

Fisher totesi myös, että viimeaikaisten tilastotietojen mukaan asuntomarkkina olisi jo elpymässä, mikä on myönteinen merkki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?