Huoneistokeskus: Kansa innostui asuntokaupoille

Asuntojen ostajat ovat kyllästyneet kriisi- ja lamapuheisiin, jotka eivät ole konkretisoituneet heidän omassa elämässään. Huoneistokeskuksen aluejohtaja Timo Voutilainen kertoo, että etenkin pääkaupunkiseudulla asuntokauppa on vilkastunut selvästi.

| Päivitetty

Suomen suurimpiin kiinteistönvälittäjiin kuuluvan Huoneistokeskus-ketjun välittämien asuntokauppojen määrä nousi heinäkuussa suuremmaksi kuin vuosi sitten ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Aluejohtaja Timo Voutilanen kertoo, että tahti on jatkunut loppukesän ja syyskuu näyttää sujuvan saamalla tavalla.

– Käytettyjen kerrostaloasuntojen myynti on kasvanut yli kymmeneksen, hän sanoo.

Voutilaisen mukaan moni asunnon ostoa tai vaihtoa harkinnut kertoo kyllästyneensä uutisista tulviviin talouskriisiuutisiin ja lamapelotteluihin.

– Jos oma työllisyystilanne on hyvä, nyt on hyvä hetki vaihtaa asunto, hän huomauttaa.

Matalat korot tukevat asuntokauppaa. Voutilaisen mukaan ensiasuntojen ostajat ilmestyvät näytöille aina, kun korot ovat alhaalla ja vuokrat korkeat. Niin on käynyt nytkin, mutta nyt hänen mielestään liikkeellä on erityisen paljon ensiasunnon ostajia ja sijoittajia.

Omakotitalomarkkinoillaon ostajan markkinat

Käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppa rullaa parhaiten. Se näkyy myös hinnoissa, jotka ovat nousseet maltillisesti. Tilastokeskuksen tuorein tilasto on heinäkuulta. Tuolloin vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 2,4 prosenttia viime vuodesta. Voutilaisen mukaan vastaava tahti näyttää jatkuvan edelleen.

Omakotitalojen kaupassa on Voutilaisen mielestä ostajan markkinat ja taloja on paljon tarjolla. Kauppojen tekoa jarruttaa kuitenkin se, että pääosa ostajista on kuunnellut neuvoa myydä oma asunto ennen uuden ostoa.

– Joillakin alueilla pyörä meinaa pysähtyä tämän vuoksi, Voutilainen sanoo.

Hänen mukaansa osto- ja myyntiketju voi pyörähtää pitkän matkaa, kun se vain jostain lähtee liikkeelle. Moni odottelee vain, että saa asuntonsa myydyksi, jotta voisi tehdä kaupat jo valmiiksi katsotusta uudesta kodista.

13 000 euron neliö-hinta Lauttasaaressa

Luksusasuntojen ostajia hynyttely ei Voutilaisen mukaan koske. Hänen mukaansa uniikkiasunnoissa kauppa käy koko ajan, ja yli miljoonan euron asuntojen kauppoja tehdään "aika paljon". Yksi syy voi olla se, että sijoitusten tuotto on nyt pääosin surkea.

– Kun rahaa ei saa muuallekaan tuottamaan, ne joilla, on rahaa, voivat ostaa itselle vähän aiempaa mieluisamman asunnon, Voutilainen kuvaa.

Hän kertoo, että esimerkiksi viime kuussa Huoneistokeskus oli välittäjänä Lauttasaaressa tehdyssä kaupassa, jossa asunnon neliöhinta oli yli 13 000 euro. Koko asunto maksoi 2,7 miljoonaa euroa.

– Tällaisille asunnoille on yllättäen jatkuvasti ostajia, hän lisää.  

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?