Saksa ja Ranska kiistelevät – lässähtääkö tämäkin kokous? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksa ja Ranska kiistelevät – lässähtääkö tämäkin kokous?

Saksa ja Ranska ovat jälleen eri linjoilla, tällä kertaa euroalueen yhteisestä pankkivalvonnasta. Ranska haluaisi edistää kriisin ratkaisuja, kun Saksa taas viivyttelee päätösten tekemisessä.

Ranskan valtiovarainministeri Pierre Moscovici.­

15.9.2012 13:04 | Päivitetty 15.9.2012 13:05

Saksan ja Ranskan erimielisyydet euroalueen velkakriisin hoidosta nousivat jälleen selvästi esiin Nikosiassa tänä viikonloppuna pidettävässä valtiovarainministerien kokouksessa.

Saksa haluaa jarrutella yhteisen pankkivalvonnan aloittamista ja pohtia vielä valvonnan laajuutta, kun Ranska taas kiirehtii valvonnan käynnistämistä mahdollisimman pian.

– Me voimme ja meidän täytyy edetä nopeasti. Eurokriisin ratkaisemisessa ei pidä tuhlata aikaa, Ranskan valtiovarainministeri Pierre Moscovici hoputti saksalaista virkaveljeään.

– Eurokriisi vaikuttaa kaikkiin euroalueella, myös Saksaan. Tässä ei ole kyse ryntäämisestä, mutta uudistusten rytmistä on pidettävä kiinni, hän sanoi.

Euroalueen keskuspankille EKP:lle keskitettävä yhteinen pankkivalvonta tarvitsee jäsenmaiden hyväksynnän. Ranska haluaisi valvonnan voimaan jo vuodenvaihteesta lähtien, ja toivoisi sen avulla mahdollistettavan myös Espanjan pankkien suoran rahoittamisen esimerkiksi EVM-vakausmekanismin kautta.

Saksa puolestaa vastustaa asiassa kiirehtimistä, ja haluaa välttää etenkin EVM:n kanssa hätiköimistä. Saksan perustuslakituomioistuin hyväksyi EVM:n perustamisen vasta tällä viikolla.

– Huolin aina, että vaarana on odotusten luominen myös rahoitusmarkkinoille, joita ei sitten voida täyttää, Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi.

– En usko, että uudelleenpääomittamista voidaan tehdä EVM:n kautta jo tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien, Schäuble sanoi.

Kun Moscoviciltä kysyttiin, onko hän Schäublen kanssa samaa mieltä aikataulun epärealistisuudesta, Moscovici vastasi suorasukaisesti "ei".

Yhteinen pankkivalvonta on yksi euroalueelle suunnitellun pankkiunionin kolmesta peruselementistä. Sen lisäksi tarkoituksena on pystyttää rahasto vaikeuksissa olevien pankkien sulkemista varten sekä toteuttaa euroalueelle yhteinen ja toimintakykyinen talletussuoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?