Rakli: Vuokrat nousevat - asunnoista pulaa

Vuokra-asuntojen kysyntä jatkuu kasvukeskuksissa vahvana. Tarjonta on kuitenkin jäänyt jo useiden vuosien ajan jälkeen tavoitteista, selviää asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Raklin vuokra-asuntobarometristä.

12.9.2012 17:47 | Päivitetty 12.9.2012 17:44

Yli kolmannes Raklin barometriin vastanneista vuokra-asuntomarkkinoiden asiantuntijoista arvioi vuokra-asuntojen tarjonnan pysyvän nykyisellään tulevan vuoden aikana. Yli 15 prosenttia uskoo tarjonnan jopa vähenevän.

Pienten asuntojen vuokrien ripeä nousu jatkuu kaikissa kasvukeskuksissa, etenkin pääkaupunkiseudulla. Nousun arvioidaan kuitenkin jäävän hieman maltillisemmaksi kuin viime keväänä.

Vuokra-asuntojen rakentamisen arvioidaan olevan lähinnä vapaarahoitteisen tuotannon varassa, mikä ei riitä ratkaisemaan sitkeää pulaa asunnoista.

Valtion toimet eivät asiantuntijoiden mukaan ole toimivia ja riittäviä valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon lisäämiseksi. Myös tonttien heikko saatavuus sekä rakentamisen korkeat kustannukset ovat jarruna.

Tiukentuville säännöillekritiikkiä

Asiantuntijat kritisoivat barometrissa myös rakentamisen alati tiukentuvia säädöksiä, joita pitää esteenä rakentamiselle yli 70 prosenttia vastaajista. Rakentamismääräysten katsotaan nostavan kohtuuttomasti rakentamisen hintaa, mikä aiheuttaa paineita vuokra-asuntotuotannolle ja asumisen hinnoille.

Paineita syntyy myös työvoima- ja rahoituskustannusten noususta. Lähes 80 prosenttia barometrin vastaajista ennakoi rakentamisen työvoimakustannusten nousevan seuraavan vuoden kuluessa.

Tonttien huono saatavuus ja niiden korkea hinta koetaan merkittäväksi asuntotuotannon hidasteeksi, joskin arviot ovat hieman loiventuneet puolen vuoden takaisesta. Yli 60 prosenttia barometrin vastaajista arvioi, että tonttien heikko saatavuus vaikeuttaa vuokra-asuntojen rakentamista joko merkittävästi tai jonkin verran.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?