EU-komissio: Europankeille yhteinen valvoja EKP:n alaisuuteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroalueiden pankeille yhteinen valvoja

Euroopan komissio ehdottaa, että euroalueen pankeille perustetaan yhteinen valvoja Euroopan keskuspankkiin (EKP). Valvojan johtoelimeen koottaisiin edustaja jokaisesta maasta.

12.9.2012 11:44 | Päivitetty 12.9.2012 18:08

Tänään julkistettu suunnitelma vastaa aiempaa luonnosta.  EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso sanoo komission tiedotteessa, että ehdotettu yhteinen valvontamekanismi on merkittävä askel kohti pankkiunionia.  Seuraavaksi ehdotus menee neuvoston ja Euroopan parlamentin käsiteltäväksi.

Komissio pyytää, että ne hyväksyisivät asetukset tämän vuoden loppuun mennessä. Tarkoitus on, että valvonta koskisi jokaista euroalueen 6 000 pankkia vuoden 2014 alusta alkaen.  Valvontamekanismi on määrä ottaa käyttöön kuitenkin asteittain ja suunnitelman mukaan sen toteutus alkaisi jo ensi tammikuussa. EKP valitsee pankit, joita se ryhtyisi tällöin valvomaan.

Ensisijassa ovat pankit, jotka saavat taloudellista tukea.  Ensi heinäkuussa mukaan on tarkoitus liittää rahoitusjärjestelmälle tärkeät pankit. EKP:llä olisi ylin päätäntävalta, mutta kansalliset  valvontaviranomaiset jatkaisivat monien päivittäisten tehtävien hoitamista etenkin pienempien pankkien valvonnassa.

Kansallisten viranomaisten on myös  määrä tukea keskuspankin valvojien työtä.  Euroalueen ulkopuoliset maat saavat halutessaan tulla mukaan eurooppalaiseen pankkivalvontaan. Vaikka vapaaehtoisia ei ilmenisi, esityksen mukaan EKP valvoo silti euroalueella toimivien ylikansallisten pankkien tytäryhtiöitä, vaikka emopankit ovat kotimaansa kansallisten viranomaisten valvonnassa. Tällöin näiden pankkien luotettavuutta tarkkaillaan kahtaalla.  EKP päättäisipankkioikeuksista  Ehdotuksen perusteella EKP saisi oikeuden myöntää ja mitätöidä pankkitoimilupia. Se voisi tarkkailla, että pankit ja finanssiryhmittymät toimivat sääntöjen mukaan ja määrätä niille stressitestejä.

EKP voisi asettaa pääoma-, velkaantumisaste ja maksuvalmiusvaatimuksia. Keskuspankilla olisi myös oikeus määrätä valvontaan liittyviä toimenpiteitä kuten paikan päällä tapahtuvia tarkistuksia.  Euroopan pankkiviranomainen jatkaa toimintaansa EU:n alaisuudessa. Päätäntävaltaa on tarkoitus muokata siten, että hätäkeinoista äänestettäessä 17 euromaata eivät automaattisesti saa tahtoaan läpi.  Barroson mukaan parlamentilla olisi ylimmän valvojan rooli euroalueen pankkivalvonnassa.  – Ehdotetussa mekanismissa valvonta pidetään erillään EKP:n rahapolitiikasta, ja siinä varmistetaan, että EKP on valvonnassaan vastuussa Euroopan parlamentille, sisämarkkinoista ja palveluista vastaava komissaari Michel Barnier totesi.  Barroson mielestä parlamentin valtaa on vahvistettava.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?