Tuomioistuin hyväksyi Saksan osallistumisen EVM:ään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tuomioistuin hyväksyi Saksan osallistumisen EVM:ään

Saksan osallistuminen Euroopan pysyvään vakausmekanismiin (EVM) ei sodi maan perustuslakia vastaan. Näin päätti Saksan perustuslakituomioistuin tänään. Hyväksyvä kanta on kuitenkin ehdollinen.

Saksan perustuslakituomioistuimen päätös tuli aamupäivällä.

12.9.2012 11:32 | Päivitetty 12.9.2012 11:58

Tuomioistuin edellyttää muun muassa, että Saksan vastuille kriisinmekanismissa on asetettava 190 miljardin euron katto. Tuon katon ylittäminen vaatii parlamentin eli liittopäivien hyväksymisen.

Perustuslakituomioistuimen päätöstä odotettiin jännityksellä, ja se avaa tien EVM:n toiminnan käynnistymiselle.

Nykyisen väliaikaisen vakausrahaston ERVV:n korvaava EVM myöntää lainoja euroalueen kriisimaille. Euromaat päättivät siitä keväällä 2011.

EVM:n piti alun perin aloittaa toimintansa jo heinäkuun alussa, mutta alku on viivästynyt useiden kriisirahastoa Saksassa vastustaneiden tahojen vietyä asian perustuslakituomioistuimen käsittelyyn. Vastustajia löytyi sekä eurokriittisistä politiikoista että akateemisesta maailmasta. Keskeinen peruste vastustukselle on ollut, että kriitikoiden mielestä EVM murentaisi Saksan liittopäivien budjettivaltaa.

Saksan liittopäivillä EVM hyväksyttiin kesäkuun lopussa. Maa on runsaan 700 miljardin euron kriisirahaston suurin maksaja ja takaaja.

Perustuslakituomioistuimen tämänpäiväinen päätös oli odotettu, sillä kielteinen EVM-kanta olisi vaikeuttanut merkittävästi eurokriisin selättämistä ja aiheuttanut todennäköisesti rajua myllerrystä rahoitusmarkkinoilla.

Suomen eduskunta hyväksyi pysyvän kriisirahaston kesäkuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?