EU kaavailee biopolttoaineiden rajoittamista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU kaavailee E10-bensiinin rajoittamista

Euroopan unioni valmistelee rajoituksia E10-bensiinille ja muille osaksi viljelykasvipohjaisille biopolttoaineille, kertoo uutistoimisto Reuters, joka on saanut haltuunsa komission valmisteleman luonnoksen asiasta.

95 E10 -bensiini tuli Suomen markkinoille viime vuonna. ­

11.9.2012 17:32 | Päivitetty 11.9.2012 17:42

EU:ssa on herätty huomaamaan, etteivät biopolttoaineet olekaan niin ympäristöystävällisiä kuin alun perin uskottiin ja että ne myös vievät osansa ruuantuotannosta.

Aihe puhuttanut jo pitkään sekä alan teollisuutta että poliitikkoja ja ympäristöasiantuntijoita.

Suunnitelman mukaan EU luopuisi kaikkien viljelypohjaisten biopolttoaineiden tukiaisista 2020 jälkeen, jolloin nykyinen lainsäädäntö vanhenee.

Biopolttoaineiden, kuten rypsistä tehdyn bensan, käyttöä rajoitettaisiin viiteen prosenttiin kokonaisenergian kulutuksesta Euroopan liikenteessä.

Tämä vähentäisi EU:n mukaan tehokkaasti Euroopan biopolttoainetuotantoa, jonka arvoksi arvioidaan 17 miljardia euroa vuosittain.

Komissio ei ole kommentoinut Reutersille vuodettuja tietoja.

Uudet säännökset lisäisivät todennäköisesti etanolin käyttöä Euroopassa. Sen osuus on tällä hetkellä reilu 20 prosenttia biopolttoaineista, kun taas biodieseliä tankataan 78 prosenttia kaikista biopolttoaineista.

EU:n ja Suomen ilmasto- ja energiapolitiikantavoitteena on ollut lisätä biopolttoaineiden osuus 5,75 prosentiksi 2010 ja kymmeneksi prosentiksi 2020 mennessä.

Biopolttoaineita valmistetaan sokeri- ja tärkkelyspitoisista kasveista bioetanoliksi ja öljypitoisista kasveista ja bioraaka-aineista biodieseliksi. Niin kutsutun toisen sukupolven biodieseliä ja bioetanolia voidaan valmistaa muun muassa selluloosasta ja jätteistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?