EVM-päätökseen uskoa – saksalaispoliitikon valitus "pateettinen yritys" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EVM-päätökseen uskoa – saksalaispoliitikon valitus "pateettinen yritys"

Kristillisdemokraattisen baijerilaispoliitikon Peter Gauweilerin perjantaina jättämällä valituksella on tuskin suuria läpimenon mahdollisuuksia, saksalaiset oikeusoppineet arvioivat uutistoimisto Bloombergille.

Peter Gauweiler.

10.9.2012 17:01 | Päivitetty 10.9.2012 17:03

Gauweiler valitti Saksan korkeimpaan oikeuteen Euroopan keskuspankin päätöksestä palata bondimarkkinoille velkakirjaostoilla.

Korkein oikeus käsittelee uutta valitusta tänään.

Gauweiler kuuluu myös joukkoon, joka alkukesästä teki Euroopan vakausmekanismi EVM:ää koskevan valituksen. Saksan perustuslakituomioistuimen on määrä päättää keskiviikkona, voiko Saksa osallistua pysyvään vakausrahastoon.

Oikeustieteen professori Franz Mayerin mukaan ”mikään tuskin muuttuu” ennen keskiviikkoa, uudesta valituksesta huolimatta.

Gauweilerin valitus on hänen mukaansa ”epätoivoinen ja pateettinen viime hetken yritys vaikuttaa tuomareihin, ilmeisesti olettaen, että hän on häviämässä juttunsa”.

Mayer itse on puolustanut parlamentin alahuonetta viime vuonna velkaohjelmaa ja aiemmin Lissabonin sopimusta koskeneissa korkeimman oikeuden kanteissa.

Myös professori Christoph Ohler epäili, etteivät korkeimman oikeuden tuomarit enää avaa viikkoja harkitsemaansa päätöstä.

Perustuslakituomioistuimen on määrä ottaa kantaa pysyvän vakausvälineen ja taloussopimuksen vastustajien kanteisiin, joita ovat esittäneet useat lainsäätäjät, akateemikot ja poliittiset ryhmittymät.

Saksan liittopäivät hyväksyi kesäkuun lopulla EVM:n ja taloussopimuksen, mutta sen on saatava myös perustuslakituomioistuimen hyväksyntä.

EVM:n viivästyminen tarkoittaisi, että europäättäjät joutuvat tyytymään väliaikaisen vakausmekanismin 240 miljardiin euroon. Pysyvän vakausmekanismin kooksi on suunniteltu 500 miljardia euroa.

Eurojohtajat ovat varoitelleet, että EVM:n viivästyminen voisi johtaa eurokriisin kärjistymiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?