Syyttäjä: Vehviläisen kodista ei maksettu ylihintaa

Valtakunnansyyttäjäviraston mukaan Ilmarinen ei maksanut Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen asunnosta ylihintaa. Syyttämättäjättämispäätöstä perustellaan myös sillä, että esitutkinnassa ei ilmennyt, että asuntokauppa olisi tehty Vehviläiselle poikkeuksellisen edullisin ehdoin.

10.9.2012 11:02 | Päivitetty 10.9.2012 11:06

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on päättänyt olla syyttämättä ketään Mika Vehviläisen ja eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen asuntojärjestelyä koskevassa jutussa.

Kalske harkitsi syytteen nostamista paitsi Vehviläistä myös eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajaa Harri Sailasta, Ilmarisen varatoimitusjohtajaa Timo Ritakalliota ja Finnairin hallituksen puheenjohtajana toiminutta Christoffer Taxellia vastaan.

Esitutkinnassa Vehviläistä kuulusteltiin epäiltynä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa, Sailasta ja Ritakalliota epäiltyinä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa ja Taxellia epäiltynä avunannosta näihin rikoksiin.

Syyttämättäjättämispäätöksissä todetaan, että asuntokauppa oli tehty avoimesti Finnairin hallituksen tietoisuudessa.

– Tarkoituksena oli ollut järjestää Vehviläisen toimitusjohtajasopimukseen sisältyvä asuntoetu, valtakunnansyyttäjäviraston tiedotteessa todetaan.

Lentorahtiyhtiö ja asuntoeivät liity toisiinsa

Esitutkinnassa epäiltiin, että Vehviläinen olisi suosinut Ilmarista hyväksymällä sen uuden lentorahtiyhtiö Nordic Global Airlinesin osakkaaksi Ilmariselle edullisin ehdoin.

Finnair on viime vuonna toimintansa aloittaneen yhtiön vähemmistöosakas. Finnairin rahtiyhtiöstä kertoneen tiedotteen mukaan muut omistajat olivat amerikkalainen Neff Capital Management LLC ja Ilmarinen.

Syyttäjän mukaan ei ilmennyt, että asuntokaupalla ja Nordic Global Airlinesin perustamisella olisi yhteyttä.

Ilmarisessa eri henkilöt ovat päättäneet asuntokaupasta ja Nordic Global Airlinesiin osallistumisesta. Sailaksen ja Ritakallion osuus asuntokauppaan oli vähäinen.

Sailas ei ole osallistunut Ilmarisessa Nordic Global Airlinesia koskevan asian käsittelyyn, eikä Ritakalliolla  ollut siinä aktiivista roolia. Myöskään lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa epäilty Vehviläinen ei ollut aktiivisessa roolissa Nordic Global Airlinesin perustamisessa.

Asiaa tutkittaessa ei ilmennyt, että Vehviläinen olisi osallistunut lentorahtiyhtiön perustamisen käsittelyyn Ilmarisen suosimiseksi tai antanut Ilmarisen ymmärtää, että hän voisi suosia sitä hankkeessa. Päätöksen mukaan hanke oli Ilmariselle yksittäinen sijoitus.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?