HS: EU jo melkein liittovaltio - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HS: EU jo melkein liittovaltio

Yhteinen alue, budjetti, lainsäädäntö… Monia huolestuttaa EU:n mahdollinen liittovaltiokehitys, mutta oikeastaan siinä ollaan jo varsin pitkällä, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Mikä EU:n oikeastaan erottaa liittovaltiosta?

9.9.2012 9:27 | Päivitetty 9.9.2012 9:29

– EU:ssa on yhteinen alue, vapaa liikkuvuus, maatalouspolitiikka ja ulkorajapolitiikka, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen luettelee Helsingin Sanomissa.

– Lisäksi tavoitellaan yhteistä ulkopolitiikkaa. Aika puhdas liittovaltio.

EU on monessa suhteessa hyvin liittovaltiomainen jo nyt, sanoo myös liittovaltioita tutkinut professori Tapio Raunio.

– EU:n oikeusjärjestelmä menee kansallisen edelle, instituutiot tuottavat ylikansallista lainsäädäntöä, yhteinen kauppapolitiikka, Raunio täydentää.

Liittovaltion tunnusmerkkinä pidetään usein kaksikamarista parlamenttia, jossa alahuoneen jäsenet valitaan edustamaan kansalaisia ja ylähuoneen jäsenet omia osavaltioitaan. EU:ssa parlamentti toimii alahuoneen ja jäsenvaltioiden ministereistä koostuva ministerineuvosto ylähuoneen tapaan.

Mitä EU:lta sitten vielä puuttuu? Lähinnä yhteinen talouspolitiikka. EU ei voi kerätä veroja kansalaisiltaan tai päättää rahojen käytöstä. Oma budjetti unionilla jo on, mutta se on hyvin pieni.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan Vesa Vihriälän mukaan eurokriisi on kuitenkin lisännyt painetta siihen, että euromaat vastaisivat taloudesta yhdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?