USA:n työttömyys aleni - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n työttömyysprosentti painui alaspäin

Yhdysvaltain työttömyysprosentti painui alaspäin elokuussa. Samaan uusia maatalouden ulkopuolisia työpaikkoja syntyi selvästi markkinaodotuksia niukemmin.

7.9.2012 15:51 | Päivitetty 7.9.2012 16:22

Työttömyys aleni heinäkuun 8,3 prosentista 8,1 prosenttiin, Yhdysvaltain työministeriö ilmoitti tänään. Markkinoilla työttömyyden oli odotettu pysyvän ennallaan.

Työttömyysprosentin lasku johtuu kuitenkin suurelta osin siitä, että entistä enemmän amerikkalaisia poistui työmarkkinoilta. Tämä viittaa analyytikoiden mukaan siihen, että työmarkkinat polkevat paikallaan.  Yritysten halukkuus palkata lisää työntekijöitä kansainvälisen talouskasvun hiipuessa. Lisäksi varovaisuutta lisää Yhdysvalloissa lähestyvä niin kutsuttu valtiontalouden jyrkänne, jolla viitataan automaattisiin veronkorotuksiin ja hallituksen menoleikkauksiin.  Uusia maatalouden ulkopuolisia työpaikkoja syntyi elokuussa vain 96 000 kappaletta, kun niitä heinäkuussa syntyi tarkistettuna 141 000. Heinäkuun lukua korjattiin alaspäin aiemmasta 163 000:sta.  Analyytikot odottivat uutistoimisto Bloombergin keräämässä ennusteessa, että uusia työpaikkoja olisi syntynyt elokuussa 142 000.  Yksityissektorin työpaikkojen määrä kasvoi elokuussa 103 000:lla, kun ekonomistiennuste oli 142 000. Tehdasteollisuudessa työpaikkojen määrä väheni 15 000:lla. Odotuksissa oli 10 000:n kasvu.  Työmarkkinoiden heikkous ja sen taloudelle aiheuttama vahinko on Fedin pääjohtajan Ben Bernanken mukaan keskeinen syy siihen, että keskuspankki saattaa joutua lisätoimiin talouden vahvistamiseksi. Bernanke puhui mahdollisesta elvytystarpeesta viime viikolla Jackson Holen keskuspankkikokouksessa.  – Tämä on selvästi takaisku työmarkkinoille ja taloudelle, ja se oikeuttaa selkeästi Bernanken huolen. Meillä on samaan aikaan Euroopan ongelmat ja valtiontalouden jyrkänne. Lisäksi liike-elämän ilmapiiri on yleisestikin varovainen, JPMorganin Yhdysvaltain pääekonomisti Michael Feroli sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?