Dieselin hinta nousee jyrkästi – "Tilanne räjähtää" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Dieselin hinta nousee jyrkästi – "Tilanne räjähtää"

Dieselin hinta voi nousta lähiaikoina rajusti Euroopassa. Öljyä olisi, mutta hintaa nostavat jalostamoiden tuotanto-ongelmat. Esimerkiksi Aasiassa polttoaineiden hinnat ovat kohonneet neljän vuoden huippuunsa.

7.9.2012 15:17 | Päivitetty 7.9.2012 15:26

Eurooppalaisten dieselfutuurien hinnat ovat nousseet pilviin. Öljynjalostamoilla on tapahtunut monia onnettomuuksia ja dieselin tuonti Eurooppaan on vähentynyt Yhdysvalloista, Aasiasta ja Venäjältä.

Tuotanto-ongelmat heijastuvat dieselfutuurien hintaan. Vielä kesäkuussa ICE diesel -futuurien hinta oli 827 dollaria tonnilta. Syyskuussa tonnihinta oli noussut 1030 dollariin.

Helpotusta ei tuo se, että monille jalostamoille on tulossa pakollisia remontteja.

Viidenneksen hinnannousu johtuu siitä, että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Öljyä riittäisi, mutta jalostamoiden tuotanto ei pysty tyydyttämään kysyntää.

Esimerkiksi britannialainen Corytonin jalostamo on tällä hetkellä huollossa. Kalifornialainen Chevronin jalostamo ei tuota dieseliä tippaakaan tulipalon vuoksi, ja hurrikaani Isaac sulki Louisianan jalostamot tilapäisesti.

– Aasiassa tuotetut dieselbarrelit menevät Etelä-Amerikkaan ja Yhdysvaltain länsirannikolle, koska Chevronin Richmondin jalostamo on kiinni. Samat barrelit olisivat tulleet Eurooppaan, mutta virta on vaihtanut suuntaansa – nyt ei tule mitään, eurooppalainen öljykauppias sanoo uutistoimisto Reutersille.

Tuotanto yskii myös Etelä-Amerikassa, jossa venezuelalaisella jalostamolla tapahtunut räjähdys leikkasi dieselin päivätuotantoa 654 000 barrelilla. Hinta voi loikata vielä enemmän, jos Keski-Euroopan talvi yllättää omakotitaloasujat.

– Olen sanonut jo kuukausia, että tilanne räjähtää viimeisellä vuosineljänneksellä, kun tankeissa ei ole mitään ja aikaa riittävien talvivarastojen kokoamiseen ei ole, uutistoimisto Reutersin haastattelema meklari sanoo.

Yhdysvallat painostaa kansainvälistä energiajärjestöä IEA:ta päästämään enemmän öljyä markkinoille. IEA on ollut vastahakoinen ajatukselle, koska raaka-aineesta ei ole pulaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?