Tukkusähkö halventui – siirtomaksut nousevat taas - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yhteisessä sähköpörssissä on ale – paitsi Suomessa

Suomalaisilla sähkömarkkinoilla ei ole päästy nauttimaan yhtä halvasta sähköstä kuin Ruotsissa. Syynä on Suomen ja Ruotsin välisen siirtokapasiteetin puute, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid tiedotteessaan.

7.9.2012 11:38 | Päivitetty 7.9.2012 11:52

Sähkön hinta pohjoismaisessa sähköpörssissä on ollut tänä vuonna huomattavasti alhaisempi kuin viime vuonna. Hintaa laskee vesivoimaloiden altaiden hyvä vesitilanne.

Käytännössä halpa sähkö ei kuitenkaan teknisistä syistä pääse siirtymään Suomeen. Myös alueellinen hintaero on revennyt suureksi.

Tammi-elokuussa pohjoismaisten spot-markkinoiden keskihinta oli noin 30 euroa megawattitunnilta. Suomen aluehinta oli kuitenkin noin 35 euroa megawattitunnilta.

Samaan aikaan tuonti Venäjältä on hiipunut. Venäläisen sähkön hinta on noussut. Hyvän vesitilanteen takia pohjoismainen tukkusähkö on aiempaa kilpailukykyisempää venäläiseen verrattuna.

Sähköntuonnin hiipuminen Venäjältä ja mittava investointilista luovat lovea myös kantaverkkoyhtiö Fingridin kassaan. 

Fingrid nostaa siirtohintoja ensi vuoden alusta keskimäärin 15 prosenttia, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Edellinen kerran teollisuuden ja energiayhtiöiden kantaverkkomaksuja korotettiin tämän vuoden alussa, jolloin kantaverkkomaksut nousivat kolmanneksen.

Sähköyhtiöiden ja muiden ahkerasti sähköä käyttävien yritysten etujärjestö ei ole korotuksesta mielissään.

– Noin 50 prosentin siirtohinnan nosto reilussa vuodessa on yksinkertaisesti liikaa tämän kaltaisessa monopolitoiminnassa, Suomen ElFi Oy:n toimitusjohtaja Mikko Rintamäki sanoo tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?