Kreikan työttömyys nousi selvästi – moni kreikkalainen etsii töitä Ruotsista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kreikan työttömyys syveni – pukumiehen edustustili vaihtui vessakeikkaan Ruotsissa

Kreikan työttömyys harppasi jälleen rajusti ylöspäin vuodessa. Nyt lähes joka neljäs kreikkalainen on työtön. Moni kreikkalainen hakeekin nyt töitä muualta Euroopasta.

7.9.2012 10:38 | Päivitetty 7.9.2012 10:38

Moni kreikkalainen pakenee nousevaa työttömyyttä ulkomaille. Kreikan tilastoviranomaisten mukaan maan työttömyys nousi kesäkuussa 7,2 prosenttiyksikköä vuotta aiempaan verrattuna, Maan työttömyysprosentti kohosi 24,4 prosenttiin.

Yksi lähteneistä on 40-vuotias Tilemachos Karachalios, joka myi aiemmin työkseen lääkkeitä Kreikassa. Kiiltävä puku, firman auto ja edustustili Kreikassa ovat vaihtuneet moppiin ja rättiin Ruotsissa. Se ei miellytä Karachaliosta.

– Se oli erittäin hyvä työ, hän sanoo.

– Nyt siivoan ruotsalaista pa****.

Viime vuonna oleskelulupaa Ruotsista hakeneiden kreikkalaisten määrä lähes kaksinkertaistui yli tuhanteen vuoteen 2010 verrattuna. Tänä vuonna tahti on vain kiihtynyt.

Karachalios kertoo, että hän yrittää lähinnä selviytyä. Hän olisi pysynyt mieluummin Kreikassa, mutta maan työtilanne on surkea.

Kreikan talous on taantumassa jo viidettä vuotta. Tänä vuonna maan talouden uskotaan supistuvan 6,9 prosenttia.

Työnhakuvaikeaa

Karachalios saapui Ruotsiin maaliskuussa. Hänen ystävänsä auttoi häntä löytämään vuokrahuoneen, josta hän maksaa 4 500 kruunun vuokraa.

Huoneessa ei ole uunia eikä hellaa, ainoastaan keittolevy ja mikroaaltouuni. Lautasia on tasan yksi. Jos kylään tulee vieraita, Karachalios syö muovipurkista, jossa oli alun perin fetaa.

Työnetsintä oli vaikeaa ruotsia taitamattomalle. Karachalios haki töitä muun muassa vanhainkodeista, mutta hän ei päässyt edes haastatteluun.

Karachalios päätyi aluksi siivoamaan vuokrataloja. Työ oli vaikeaa, eikä palkkaa maksettu ensimmäiseltä viikolta. Työnantaja jätti muitakin palkkoja maksamatta, Karachalios kertoo.

Heinäkuussa Karachalios meni töihin kreikkalaisen perustamaan siivousyritykseen. Päivät ovat pitkiä ja työ vaikeaa, mutta häntä kohdellaan reilusti.

Palkka on reilusti pienempi kuin Kreikassa. Kreikassa Karachalios tienasi 2 500 – 3 000 euroa kuussa verojen jälkeen. Tukholmassa hän saa hiukan yli 1 500 euroa kuussa.

– Työni oli hohdokkaampaa, mutta ei tämäkään hullumpaa ole. Tunnen olevani jälleen elossa. Työttömänä oleminen on raskasta, olin koko ajan vihainen, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?