Draghi: EKP päätti lainojen osto-ohjelmasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP aloittaa tukiostot – ei ylärajaa

Euroopan keskuspankki (EKP) päätti neuvostonsa kokouksessa tänään kriisimaiden valtionlainojen osto-ohjelmasta.

6.9.2012 15:58 | Päivitetty 7.9.2012 19:43

Ostoilla on tarkoitus painaa maiden lainakorkoja alaspäin ja helpottaa niiden rahoituksen hankintaa. Samalla vanha lainaosto-ohjelma (SMP, Securities Market Program) lopetetaan. Asiasta kertoi EKP:n pääjohtaja Mario Draghi lehdistötilaisuudessa Frankfurtissa.

Draghi kertoi myös, että päätös lainaostoista ei keskuspankin neuvostossa ollut yksimielinen, sillä yksi maa äänesti vastaan. Hänen mukaansa lainaostoihin turvautuminen on välttämätöntä, jotta EKP:n rahapolitiikan välittyminen toimisi markkinoilla.

Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann on jo aiemmin ilmaissut jyrkän kielteisen kantansa EKP:n lainaostoihin.

Ostoille ei ole asetettu mitään rajaa, ja ne kohdistetaan lyhyisiin 1-3 vuoden lainoihin. Ostojen vaikutus neutraloidaan eli vastaava määrä rahaa vedetään pois muualta rahoitusjärjestelmästä. Näin siksi, että järjestelmän rahamäärä ei pääsisi kasvamaan liikaa.

Draghi tähdensi, että EKP pysyy ostoissa toimivaltansa rajoissa. Pääjohtajan mukaan keskuspankin säännöt eivät salli valtioiden lainoittamista suoraan emissioista eli liikeeseenlaskuista. Jälkimarkkinaostot ovat sen sijaan mahdollisia.

Draghin mukaan mistään valtionlainojen korkorajasta, jonka jälkeen ostoja harkittaisiin, ei sovittu.

Pankki asettaa ostoille myös tiukat ehdot. Niihin kuuluu muun muassa talousuudistuksia ja tiukka budjettipolitiikka. Yksi ehto on, että kriisimaat ovat ensin pyytäneet apua EU:n kriisirahastoilta (ERVV, myöhemmin EVM). Niitä on myös käytettävä, tai EKP ei suostu tukiostoihin.

Jos ostojen kohteina olevat maat eivät täytä asetettuja ehtoja, ostot lopetetaan.

EKP:llä ei ohjelman mukaan ole velkojana etuoikeusasemaa eli sillä on sama asema kuin muillakin velkojilla, jos maa ei kykene maksamaan lainojaan takaisin.

Keskuspankki aikoo alkaa julkistaa viikottain tietoa lainaostoista.

Euron kurssi dollariin nähden oli 17.45 Suomen aikaa vahvistunut hieman 1,2618 dollariin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?