Hurrikaani Isaac on keskeyttänyt öljyntuotantoa ja nostaa bensiinin hintaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hurrikaani Isaac nostaa bensiinin hintaa Yhdysvalloissa

Hurrikaaniksi voimistuva trooppinen myrsky Isaac etenee Meksikonlahdella kohti New Orleansin kaupunkia. Myrsky on pakottanut öljy-yhtiöt keskeyttämään noin 78 prosenttia lahden öljyntuotannosta, ja 48 prosenttia alueen maakaasun tuotannosta.

Myrsky eteni jo Santo Domingoon.­

28.8.2012 9:15 | Päivitetty 28.8.2012 9:21

– Myrsky on suuri ja se liikkuu hitaasti eteenpäin. Rannikolla on odotettavissa sadettaa ja kovaa tuulta jopa 36 tunnin ajan, arvioi Jeff Masters, yksi Weather Undergroundin perustajista.

Neljä öljynjalostamoa Louisianan osavaltiossa on keskeyttänyt toimintansa. Jalostamot vastaavat noin viittä prosenttia Yhdysvaltojen öljynjalostuskapasiteetista. Huoli Isaac -myrskystä nosti bensiinin futuurihinnan ylimmilleen neljään kuukauteen.

Öljynjalostaja LLC:n pääjohtaja Andy Lipow arvioi, että myrsky saattaa sulkea pahimmillaan jopa 12 jalostamoa Louisianan, Mississippin ja Alabaman alueella. Kaikkien kaksitoista jalostamoa vastaavat 16 prosenttia maan kapasiteetista.

Jalostamoja ovat tilapäisesti sulkeneet myös muun muassa Valero Energy, Exxon Mobil ja Phillips 66.

Raakaöljyn hinnat olivat puolestaan alimmillaan kahteen viikkoon. Amerikkalainen WTI-laadun lokakuun tilausten barrelihinta liikkui 95,45 dollarissa, kun lokakuun pohjanmeren Brent -laadun barrelihinta oli 112,30 dollarissa.

– Näyttää siltä, ettei myrsky saa lopulta aikaan pysyvää vahinkoa öjyntuotannolle. Öljyn hinta tuskin nousee, ennen kuin vahingoista saadaan tarkempaa tietoa, totesi CMC Marketsin analyytikko Rick Spooner.

Isaac -myrskyn oletetaan jäävän heikommaksi kuin seitsemän vuoden takainen hurrikaani Katrina, joka vaati New Orleansissa ja sen lähialueilla yli tuhannen ihmisen hengen, ja aiheutti mittavat taloudelliset vahingot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?