Tutkijat: Lihansyönti lopetettava vesipulan takia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkijat varoittavat: 40 vuotta ja kaikki ovat kasvisyöjiä

Johtavat vesitutkijat varoittavat, että maailman väestön on melkeinpä pakko siirtyä lähes kokonaan kasvisyöjiksi seuraavan neljänkymmenen vuoden kuluessa.

27.8.2012 21:27 | Päivitetty 27.8.2012 21:25

Muutoin vedenpuute johtaa vakavaan ruuanpuutteeseen. Uuden tutkimuksen mukaan vettä ei riitä nykyisellä viljelypinta-alalla kasvaneen väestön ruokkimiseen enää 2050, jos ihmiset jatkavat nykytapaan lihansyöntiä.

Länsimaissa tyypillisessä 3 000 kalorin päiväruokavaliosta 20 prosenttia on eläinproteiinia. Väestön määrän uskotaan kasvavan kahdella miljardilla hengellä 2050 mennessä.

Jos eläinproteinin määrää vähennetään viiteen prosenttiin ja globaalia kauppaa kehitetään samalla, vesi saattaa juuri ja juuri riittää väestön ruokkimiseen, Tukholman Siwi-laitoksen (International Water Institute) tekemässä tutkimuksessa arvioidaan.

Vedenkulutuksen pahenevat uhkakuvat nousivat esille samaan aikaan, kun YK ja hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam varautuvat mahdolliseen uuteen globaaliin ruokakriisiin, The Guardian -lehti kertoi.

Esimerkiksi vehnän ja maissin hinta on noussut lähes puolella kesäkuusta. Afrikassa Sahelin eteläpuolella jo 18 miljoonaa ihmistä kärsii ruuanpuutteesta.

Tutkijoiden mukaan kasvissyönti on eräs varteenotettava mahdollisuus, jolla saadaan lisää kasteluvettä ruokakasveille. Eläinproteiini kuluttaa kymmenen kertaa enemmän vettä kuin kasvisruoka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?