Veronkorotus, öljyn hinta ja heikko euro paisuttivat bensalaskua roimasti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin paljon enemmän pulitat bensa-automaatilla

Bensan ja dieselpolttoaineen hinnat ovat nousseet rivakasti kuluneen vuoden aikana. Taloussanomat listasi, mistä nousu johtuu.

25.8.2012 6:04 | Päivitetty 24.8.2012 16:04

Suomalainen autoilija pulittaa vuodessa lähes sata euroa enemmän bensasta, käy ilmi Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemästä vertailusta.

Vertailun mukaan 20 000 kilometriä vuodessa ajava autoilija maksoi tammi-elokuun aikana 98,75 euroa enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. (Katso taulukko ja graafi jutun lopusta.)

Dieselautoilijan kukkaroa tiristetään vielä enemmän, lasku menovedestä paisui vuodessa 145,40 euroa.

Öljyalan keskusliiton hintaseurannan mukaan 95 E 10:n litrahinta oli elokuun puolivälissä lähes 14 senttiä korkeampi viime vuoden keskiarvoon verrattuna. Diesellitran keskihinta oli kohonnut lähes 18 senttiä viime vuoteen verrattuna.

Suurin syy diesellaskun paisumiseen on vuoden alussa voimaantullut veronkorotus, joka keskusliiton arvion mukaan nosti bensalitran hintaa noin kolmella sentillä ja diesellitran hintaa noin 12 sentillä.

Verojen lisäksi bensalaskussa ovat näkyneet eurokriisi ja Lähi-idän levottomuudet. Kummallekaan ei loppua näy, joten näillä näkymin kuluvasta vuodesta tulee autoilijalle rutkasti viime vuotta kalliimpi.

Iranista voi tullaikävä yllätys

Autoilija joutuu maksamaan eurokriisistä myös bensa-automaatilla. Euron kurssi suhteessa dollariin on nyt huomattavasti matalammalla viime vuoteen verrattuna. Se näkyy kukkarossa, koska öljykauppa käydään dollareissa.

Myös itse raaka-aine on kallistunut Lähi-idän levottomuuksien takia. Kansannousut ovat nostaneet raakaöljyn hintaa, lisäksi Iranin päällä leijuu koko ajan uuden konfliktin uhka.

Maa on uhannut katkaista öljykuljetukset Hormuzinsalmella, jos maata rangaistaan sen ydinohjelmasta ylimääräisillä pakotteilla. Kapean Hormuzinsalmen kautta kulkee valtaosa Persianlahden maiden tuottamasta raakaöljystä.

Neste Oilin energia-asiantuntijan Lauri Kärnän mukaan Iranin tilanteen kiristyminen voi aiheuttaa rajujakin muutoksia raakaöljyn hintaan, mutta nykyisillä näkymillä hintaan ei ole tulossa suuria muutoksia.

– Todennäköisesti raakaöljyn hinta pysyy loppuvuonna nykyisellä tasollaan. Kysyntä lisääntyy loppuvuonna lämmityskauden alkaessa, mutta toisaalta Etelä-Sudanin markkinoille palaava tuotanto tasoittaa kysyntää, hän sanoo. 

Näin paljon bensa- ja diesellasku nousi Esimerkeissä on käytetty 20 000 kilometrin ajomäärää

7,5 l/100 km 95 e 106,0 l/100 km dieselTammi-elokuu 20111560,501088,00Tammi-elokuu 20121659,251233,40Lisälasku98,75145,40 Lähde: Suomen Rahatieto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?