Akava: Raamisopimuksen purkaminen loisi pelkoa työpaikoille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Raamisopimus-uhkailut lietsovat vain pelkoa"

Korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava torjuu Teknologiateollisuuden ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) vaatimukset, joiden mukaan viime syksynä neuvoteltu raamisopimus pitäisi purkaa ja palkkaneuvottelut avata uudelleen paikallisella tasolla.

24.8.2012 17:56 | Päivitetty 24.8.2012 17:56

– Taloustilanne on heikompi kuin viime syksyn neuvotteluissa arvioitiin, mutta ei niin vakava, että sopimus pitäisi avata. Tällaiset uhkailut lietsovat vain pelkoa työpaikoilla, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo tiedotteessa.

Kaikki palkansaajien ja työnantajien keskusjärjestöt hyväksyivät syksyllä tehdyn raamisopimuksen, ja uudet neuvottelut voitaisiin  aloittaa vain niiden yhteisellä sopimuksella. Nykyisessä taloustilanteessa neuvottelujen käynnistäminen loisi työmarkkinoille vain lisää epävakautta, Akavan tiedotteessa sanotaan.

Fjäderin mukaan ansiotason nousu hidastuu ensi vuonna merkittävästi ja palkansaajien ostovoima laskee.

– Myös palkansaajat tuntevat heikon suhdanteen ja kiristyvän finanssipolitiikan nahoissaan. Työnantajille tämä tarkoittaa sitä, että työvoimakustannusten nousu hidastuu, Fjäder sanoo.

Teknologiateollisuus kertoi tänään aloittavansa keskustelut raamisopimukseen liittyvistä palkankorotuksista ja kannusti muita liittoja tekemään samoin. Liiton mielestä korotukset ovat kestämättömiä. EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen sanoi Taloussanomille tukevansa ehdotusta.

Nykyinen raamisopimus on voimassa ensi vuoden lokakuulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?