EK:n Pukkinen: Eihän palkkaraamia oikeastaan edes ole - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EK:n Pukkinen: Eihän palkkaraamia oikeastaan edes ole

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Mikko Pukkisen mukaan EK on täysin samoilla linjoilla Teknologiateollisuuden kanssa ja tukee ja kaikkia muita aloja kaikin mahdollisin tavoin syksyn neuvotteluissa Myös raamin avaus on mahdollista.

24.8.2012 14:48 | Päivitetty 24.8.2012 14:50

Teknologiateollisuus kertoi tänään avaavansa raamisopimuksen neuvotteluille. Se myös kannusti muita aloja liittymään vastaaviin neuvotteluihin.

– Kysymys on siitä, että raamisopimus sitoo palkat 25 kuukaudeksi, ja nyt on kyse jälkimmäisestä kaudesta. Perusnäkemys on se, että nyt kun palkkaneuvottelut avataan, kaikki mahdollinen niissä mukava oleva joustovara on käytettävä hyväksi. Ne liittyvät muun muassa yleiskorotukseen ja paikallisten erien tekotapaan, Pukkinen sanoi Taloussanomille.

– Teknologiateollisuuden osalta ne liittyvät myös palkankorotusten suuruuteen, tekotapaan ja ajankohtaan – kaikki nämä ovat neuvotteluiden kohteena.

”Palkkaraamia eiedes ole”

EK pitää ovea auki koko raamisopimuksen avaamiselle, mutta pitää raamikeskustelua osin harhaanjohtavana.

– Kaikki joustovara mukaan ja sen jälkeen nähdään, riittääkö se, vai joudutaanko kuitenkin käymään lisäneuvotteluita. Raamisopimuksen osapuolten kanssa aloitetaan varmasti keskustelut siitä, mikä on talouden tilanne ja mitä johtopäätöksiä siitä voidaan tehdä, Pukkinen sanoi.

– Ellei näitä joustoja oteta täysimääräisesti käyttöön, on suuret paineet siihen, että joudumme vetoamaan kriisilausekkeeseen ja käymään sen johdosta neuvottelut.

Alakohtaisissa sopimuksissa on kirjauksia, joiden mukaan taloustilanteen heiketessä merkittävästi sopimuksen laatimishetkellä vallinneesta sopimuskorotuksia voidaan arvioida uudelleen.

– Tässä on hieman ollut epätarkkuutta uutisoinnissa. Eihän raamisopimus ole tavallaan voimassa palkkojen osalta. Rraamisopimushan totetutettiin niin, että työehtosopimuksista sovittiin liittotasolla, kukin omat asiansa. Siitä tuli melkein sadan prosentin kattavuus.

– Kun nyt esitetään kysynys, pitäisikö raamisopimus purkaa, se on epärelevanttia, epäolennaista, koska ei sillä ole palkkavaikutuksia. Sitä eivät ole kaikki hoksanneet.

Budjetin verotoimet entistä kauempana EK:n toiveista

EK:n puheenjohtaja Ole Johansson ehdotti perjantaina ilmestyneessä Talouselämä-lehdessä, että hallitus laskisi yritysten ja työn verotusta reippaasti. Loven valtion kassassa voisi paikata ottamalla lisää velkaa.

 – En pitäisi lisävelan ottamista katastrofina, jos kestävyysvaje on pidemmällä tähtäimellä ratkaistu uskottavasti, hän sanoi myös lehdelle.

Pukkinen arvioi, että heikentyneen taloustilanteen vuoksi julkisen talouden velka kasvaa hyvin nopeasti. Se luo paineita veronkiristyksiin ja heikentää talouden elpymismahdollisuuksia.

Pukkisen toteamuksien valossa Johanssonin ehdotukset voivat tuntua melkoisen irrallisilta.

– Olemme sillä tasolla tätä kommentoineet, että ei tämän näin pitänyt mennä. Ensi vuoden budjetin piti mennä veronkorotuksilla ja menosäästöillä fifty-fifty, mutta todellisuudessa siellä ei ole menosäästöjä yhtään vaan kaikki johtaa veronkorotuksiin. Kun tullaan pidemmän aikavälin kysymyksiin, joista Johansson puhui, tullaan perustavoitteisiimme, kuten, työn verotuksen keventämiseen, Pukkinen selvitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?