EU vaatii: Ruostepommit pois liikenteestä!

EU haluaa tiukentaa katsastuksia, jotta teknisistä vioista kärsivät autot saataisiin pois liikenteestä. Euroopan komissio antoi ehdotuksen, joka sisältää tiukennuksia ajoneuvojen määräaikaisiin katsastuksiin. Autojen tekniset viat ovat merkittävä onnettomuuksien syy.

23.8.2012 19:30 | Päivitetty 23.8.2012 19:26

Tavoitteena on liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen mukaan yhtenäistää eri jäsenmaiden tarkastusmenettelyjä ja vaatimustasoa sekä parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää ympäristöhaittoja.

Ajoneuvojen teknisten vikojen on arvioitu olevan unionin alueella merkittävä onnettomuuksien syy.

Jyrki Kataisen hallitus otti kantaa asiaan ja antoi eduskunnalle kirjelmän Euroopan komission ehdotuksesta tänään torstaina.

Hallitus suhtautuu kirjelmässään myönteisesti komission ehdotuksen yleisiin tavoitteisiin siltä osin kun ne ovat kustannustehokkaita.

Hallitus pitää kuitenkin liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen mukaan tärkeänä kansallisen liikkumavaran säilyttämistä.

– Tarkastukset pitäisi voida toteuttaa ottaen huomioon kansalliset erityispiirteet, joita Suomessa ovat erityisesti laaja maantieteellinen koko ja liikenteen kausiluonteisuus, Suomi painottaa.

– Komission ehdotus sisältää asetusehdotukset ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksista ja teknisistä tienvarsitarkastuksista sekä ajoneuvojen rekisteröintiasiakirjoja koskevan direktiivin muutosehdotuksen.

Linja-autoille tienvarsitarkastuksia

Euroopan komissio laajentaisi määräaikaiskatsastukset koskemaan pakollisina myös kaikkia L-luokan ajoneuvoja kuten mopoja, moottoripyöriä ja mopoautoja sekä 40 km/h nopeuden ylittäviä traktoreita. Lisäksi ajoneuvojen matkamittarilukeman manipulointi edellytettäisiin rangaistavaksi.

Tienvarsitarkastuksia tehtäisiin EU:n mukaan tietyille linja-autoille, pakettiautoille, kuorma-autoille ja perävaunuille. Tienvarsitarkastuksissa tarkastettaisiin myös kuljetettavan lastin kiinnitys. Jäsenvaltioilta edellytettäisiin myös sähköistä ajoneuvorekisteriä, jossa olisi oltava myös katsastusta koskevat tiedot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?