Suomen Laki -sivustolla kirjoittaja asianajaja Jussi Lehtinen kehuu vuolaasti nykynuorten itsevarmaa otetta työhaastattelutilanteissa ja työelämässä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Se mikä aikaisemmin oli röyhkeyttä, on nyt omanarvontuntoa"

Suomen Laki -sivustolla kirjoittava asianajaja Jussi Lehtinen kehuu vuolaasti nykynuorten itsevarmaa otetta työhaastattelutilanteissa ja työelämässä. Ihailun kohteena olevan Y-sukupolven todellinen tila ei ole kuitenkaan yhtä ruusuinen kuin se on Lehtisen silmissä.

23.8.2012 17:15 | Päivitetty 24.8.2012 20:46

Asianajaja Jussi Lehtinen kirjoittaa Suomen Laki -nettisivujen juristikirjeessä olevansa iloinen nykynuorien määrätietoisesta otteesta työelämän alkutaipaleella.

– 1980-luvulla syntynyt sukupolvi on terveemmällä itsetunnolla ja elämäniloisemmalla asenteella varustettua ja yltää parhaimmillaan jopa epäsuomalaisen avoimeen ja ulospäin suuntautuneeseen kanssakäymiseen työyhteisössä jo heti työpaikkahaastattelusta lähtien, Lehtinen kirjoittaa.

Lehtisen mukaan työhaastatteluun saapuessaan nuoret "pahoittelevat hymyillen myöhästymistään, heittävät Louis Vuittoninsa viereiselle tuolille ja alkavat kursailematta kertoa osaamisestaan ja tavoitteistaan".

Aiemmin röyhkeydeksi tulkittu päsmäröinti on nykyään omanarvontuntoa – anteeksipyytelijöiden aika on Lehtisen mielestä auttamatta ohi.

Lehtinen puhuu epäilemättä omasta kokemuksestaan uusista työnhakijoista vaikkapa osaksi omistamassaan Dittmar & Indrenius -asianajotoimistossaan tai muissa alan yrityksissä.

Varmasti esimerkiksi nuorten juristiopiskelijoiden kerma käyttäytyy juuri Lehtisen kuvaamalla tavalla, ja myös menestyvät. Laajempi todellisuus on kuitenkin karumpi.

Nuorison eriarvoistuminen ja polarisoituminen ovat lisääntyneet. Menestyjät menestyvät, ja syrjään jääneet syrjäytyvät edelleen. Kansallisen nuorisotutkimuksen selvityksen mukaan yhä useampaa suomalaisnuorta vaivaa oman tulevaisuutensa näköalattomuus.

Innokkaita Y-sukupolven innovatiivisuutta ja motivaatiota puhkuvia nuoria osaajia on, mutta samaan aikaan suuri osa nuorista kokee työelämän yhä epävarmemmaksi ja raskaammaksi.  

Myös luottamus omaan kykyyn menestyä oli nuorisotutkimuksen mukaan laskenut aiemmasta. Selvitys kertoi, että vain reilu puolet nuorista uskoi siihen, että jokainen joka todella haluaa, myös pärjää elämässään. 

Monilla kesätyöpaikka tai harjoittelupaikka jää kiven alle, vaikka heillä kuinka olisi omanarvontuntoa. Jos onnistumisia ei ole koettu, nuoren on vaikea olla itsevarma aina röyhkeyteen asti.

Työelämään tarvitaan luotettavia puurtajia, jotka eivät pidä itsestään turhan suurta meteliä. Myös epävarmuutta kokevalle nuorisolle on tarjottava onnistumisen kokemuksia. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?