Ruotsin ja Norjan kruunut yhä nousupaineissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsin ja Norjan kruunut yhä nousupaineissa

Suomalaiselle turistille Ruotsi kallistuu, Suomen vientiteollisuus hyötyy.

12.7.2012 9:21 | Päivitetty 12.7.2012 9:20

Suomen naapurivaltioiden Ruotsin ja Norjan valuutat ovat edelleen vahvistumispaineissa eurokriisin takia.Kansainväliset sijoittajat hakevat varoilleen turvapaikkoja ja ostavat kruunuja ja kruunumääräisiä arvopapereita. Tämä rahojen virta vahvistaa kruunujen valuuttakursseja etenkin euroa vastaan.

Tiistaina euro heikkeni Ruotsin kruunuun nähden alimmilleen 11,5 vuoteen, eli viimeksi euro oli yhtä alhaalla joulukuussa 2000.

Yhden euron saa nyt noin 8,6 kruunulla, kun vielä vuoden 2009 alussa eurosta sai maksaa 11 kruunua.

Suomalaiselle turistille, joka käy Ruotsissa, kruunun vahvistuminen on huono uutinen. Matkaileminen ja ostokset kallistuvat. Ruotsalaiselle turistille tulee aiempaa halvemmaksi vierailla Suomessa ja muissa euromaissa.

Vientiteollisuudelle edut ja haitat menevät päinvastoin.

Suomalainen Ruotsiin vievä teollisuus hyötyy. Ruotsalainen vientiyritys, joka myy euromaihin, puolestaan kärsii kurssimuutoksesta.

Ruotsalainen vientisektori onkin jo alkanut purnata valuuttakehityksestä. Viime vuonna kaikesta Ruotsin tavaraviennistä 56 prosenttia meni euromaihin, joten kurssilla on väliä.

Yksin Saksaan menee Ruotsin viennistä kymmenen prosenttia.

Suomen ja Ruotsin metsäyhtiöt ovat kilpailijoita maailmanmarkkinoilla. Heikentyvä euro antaa suomalaisille kilpailuetua.

Runsaat kolme vuotta sitten asetelma oli täysin päinvastainen. Tällöin finanssikriisi heikensi Ruotsin kruunua tuntuvasti.

Tällöin sekä Suomessa että Ruotsissa paperitehtaita omistava Stora Enso kertoi keskittävänsä tuotantoaan Ruotsin-tehtaisiin halvan kruunun suojissa. Nyt tilanteen pitäisi olla siis päinvastaisen. Suomessa on kannattavampaa tuottaa kuin Ruotsissa.

Ruotsin ja Norjan teollisuuden valitukset kalliista valuutasta kohdistuvat lähinnä maiden keskuspankeille, jotka voivat vaikuttaa kursseihin alentamalla ohjauskorkoa.

Tähän niillä ei kuitenkaan ole suuria haluja. Norjan keskuspankki haluaisi nostaa korkoa 1,5 prosentista, koska se pelkää maan talouden ja etenkin kiinteistömarkkinoiden ylikuumenevan.

Ruotsissa ohjauskorko on sama kuin Norjassa. Kun Euroopan keskuspankki EKP laski omaa korkoaan 0,75 prosenttiin, korkoero Ruotsiin ja Norjaan kasvoi. Se houkuttaa entisestään sijoittamaan kruunuihin, joiden vahvistuminen jatkuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?