Vientiliitot esittävät vaatimuslistan hallitukselle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vientialan työntekijöiltä ja yrityksiltä yhteinen vaatimuslista hallitukselle

Suomalaiset vientiliitot vaativat hallitukselta Suomen kilpailukykyä tukevia päätöksiä budjettiriihessä. Työnantajien ja työntekijöiden yhteiseen vaatimuslistaan kuuluu muun muassa oppisopimuskoulutuksen resurssien turvaaminen.

17.8.2012 14:35 | Päivitetty 17.8.2012 14:14

Suomalaiset vientiliitot vaativat, että hallituksen on tehtävä Suomen kilpailukykyä tukeva budjetti. Yhteiskannanoton julkaisseet työnantaja- ja työntekijäliitot sanovat edellyttävänsä, että hallitus tekee budjettiriihessä kilpailukykyä tukevia päätöksiä.

Työnantajapuolen Kemianteollisuuden, Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden sekä työntekijäpuolen Metallityöväen Liiton, Paperiliiton ja TEAM Teollisuusalojen ammattiliiton mukaan vientiteollisuus on vakavan paikan edessä.

Liittojen mukaan budjettiriihessä pitää keskittyä teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseen sekä luomaan edellytyksiä teollisuuden uudistumiselle. Uusia verorasitteita ei saa laatia ja linjaukset tutkimus- ja kehittämisinvestointien veronhyvityksestä ja pääomasijoittamisen verokannustimesta on toteutettava ilmoitetussa aikataulussa, vientiliitot sanovat tiedotteessa.

Vientiliittojen mielestä hallituksen pitää korvata vientiteollisuudelle kansainvälisen lainsäädännön – esimerkiksi EU:n rikkidirektiivin – kohdistamia rasituksia. Lisäksi liitot haluavat ammattioppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmat lähemmäksi työelämää. Muun muassa hyvin toimivan oppisopimuskoulutuksen resurssit on turvattava.

Myöskään innovaatio- ja yliopistorahoitusta ei saa vaarantaa lyhytnäköisillä säästöillä, liitot vaativat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?