Mistä Suomen Pankin vastuissa on kyse? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuinka mojova maksu Suomen Pankille lankeaisi?

Oikeustieteilijöiden ja Suomen Pankin välillä vallitsee tulkintaero keskuspankin vastuista ja niiden säädöksellisistä perusteista. Mutta mistä asiassa onkaan kyse?

14.8.2012 6:03 | Päivitetty 13.8.2012 16:43

Kuinka suuren laskun Suomen Pankki joutuu maksamaan Euroopan keskuspankin tappioiden kattamiseksi, jos sellainen lasku Frankfurtista Helsinkiin saapuu? Tästä on erimielisyys Suomen Pankin ja Taloussanomien haastattelemien oikeustieteen professoreiden välillä.

Suomen Pankin mukaan laskun suuruudella ei ole ylärajaa. Professorit taas sanovat, että Suomen Pankki voi hyväksyä tappioita vain menetetyn rahoitustulon muodossa.

Tulkintaero on merkityksellinen, koska summien kokoero on huima. Rahoitustulossa Suomen Pankin kohdalla puhutaan kymmenistä miljoonista. Viime ja toissa vuonna Suomen Pankin rahoitustulon netto-osuus on ollut tappiollinen.

Rahapoliittiset pääomatappiot voivat kohota suuremmiksi. Pelkästään Euroopan keskuspankkijärjestelmän pitkäaikaiset rahoitusoperaatioiden suuruus on ollut 1 000 miljardia euroa, josta Suomen vastuuosuus on 18 miljardia euroa.

Tämä on käytännössä tukea, jota Euroopan kriisimaiden pankit ovat saaneet Euroopan keskuspankin kautta. Lisäksi EKP:n tekemät kriisimaiden arvopapereiden tukiostot ovat kasvattaneet Suomen Pankin vastuita 3,5 miljardiin euroon.

Jos näistä Euroopan keskuspankkijärjestelmän lukuun tehdyistä rahapoliittisista operaatioista aiheutuu tappioita, mikä on Suomen osuus? Ja mihin se perustuu?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?