Norjan öljyrahastolle yli 10 miljardin euron sijoitustappiot - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Norjan öljyrahastolle kovat sijoitustappiot

Norjan valtion öljyrahaston sijoitusten arvo kutistui vuoden toisella neljänneksellä 77 miljardia Norjan kruunua eli noin noin 10,6 miljardia euroa, kun osakkeiden hinnat putosivat eurokriisin myötä. Norjan öljyrahasto on Euroopan suurin arvopaperisijoittaja.

10.8.2012 12:56 | Päivitetty 10.8.2012 12:56

Öljyrahasto kertoi tänään, että sen sijoitusten tuotto laski toisella neljänneksellä 2,2 prosenttia. Osakesijoitusten arvo laski 4,6 prosenttia korkosijoitusten tuottaessa 1,5 prosenttia.

Jättirahaston sijoitusten arvo on tällä hetkellä noin 620 miljardia euroa. Summasta vajaa 60 prosenttia on sijoitettu osakkeisiin, 40,1 prosenttia korkosijoituksiin ja loput 0,3 prosenttia kiinteistöihin. Toisen neljänneksen lopussa osakeomistuksista suurin on öljy-yhtiö Shell ja korkosijoituksista eniten on Yhdysvaltain joukkolainoja. Rahastoa hallinnoi Norjan keskuspankki maan hallituksen antamien määräysten mukaisesti.

Norjan keskuspankin sijoitustoiminnan johtaja Yngve Slygstad kertoo, että eurokriisin lisäksi osakemarkkinoita painoi toisella neljänneksellä myös maailmantalouden odotettua heikompi kehitys. Rahasto on parhaillaan muuttamassa sijoitusstrategiaansa saavuttaakseen tavoittelemansa neljän prosentin tuottotason.

Säätiö on vähentänyt salkustaan euromääräisiä valtioiden joukkovelkakirjoja, ja korvannut ne Amerikan ja Aasian valuutoissa liikkeeseenlasketuilla bondeilla.

Säätiö kertoo tiedotteessaan lisänneensä toisella neljänneksellä myös Kiinan, Brasilian ja Intian kaltaisten kehittyvien maiden joukkolainojen ostoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?