Hummer-maasturin esikuva Humvee palaa siviilimyyntiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Armeija-Hummer tulee siviilimyyntiin

Yhdysvaltalainen hyötyautovalmistaja AM General aikoo tuoda armeijan aidot Humvee-maastoautot myyntiin nyt myös siviilimarkkinoille. General Motors lopetti auton aiemman siviiliversion, eli kerskamaasturi Hummerin tuotannon pari vuotta sitten.

HMMWV-autossa ei ole mitään siviili-Hummerin mukavuuksia.­

8.8.2012 18:22 | Päivitetty 8.8.2012 17:44

Yhdysvaltalainen hyötyajoneuvoja valmistava AM General aikoo aloittaa kuuluisien HMMWV-maasturiensa (High Mobility Multipurpose Wheeled Vechile) siviilimyynnin.

Yhtiön kehittämät, Humvee-lempinimellä tunnetut maasturit ovat olleet Yhdysvaltain armeijan käytössä 1980-luvun puolivälistä asti.

AM General myi auton siviiliversion Hummer H1:n tuotemerkin General Motorsille vuonna 1999, ja GM kehitti siitä omat H2- ja H3-mallinsa. Kysynnän lopahdettua General Motors lopetti siviili-Hummerien tuotannon vuonna 2010.

AM General on koko ajan valmistanut alkuperäistä Humvee-maasturia eri maiden armeijoille ja viranomaisille. Nyt yhtiön tilausruuhka on ilmeisesti rauhoittunut niin paljon, että Humveetä liikenee myös ulkopuoliseen myyntiin.

Siviilimyynti alkaa Yhdysvalloissa lisenssisyistä rakennussarjana. AM General ei saisi vanhojen GM-sopimustensa takia myydä mitään valmiita H1-Hummerin kaltaisia ajokkeja.

AM Generalilta voi vastedes ostaa aidon HMMWV-korin ja alustan noin 59000 dollarilla, mutta asiakas joutuu hankkimaan siihen erikseen haluamansa moottorin ja vaihteiston. Auton kokonaishinta nousee AM Generalin arvion mukaan halvimmillaan noin 75000 dollariin.

Uudessa rakennussarja-Humveessa ei ole siviili-Hummereiden mukavuuksia, vaan se on varustelultaan aidon sotilasmainen ja karu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?