Isot silikonit ovat statussymboli

Julkaistu:

Kolumni
Kauneusleikkaukset olivat Kiinassa mitä pahinta porvarillista hapatusta aina 1980-luvun puoliväliin saakka. Nykyään ne ovat suurta muotia ja miljardibisnestä.
Aidatun asuntoalueemme kaupallisessa mainostaulussa poseeraa neljä viimeisen päälle puleerattua kaunista naista valkoisissa asuissa. Teksti sanoo, että tällä lääkärillä kosmeettinen kirurgia pitää lupauksensa kauneudesta. Mainos sanoo myös, ettei ikä mikään syy luopua kauneudesta.  Se mainostaa Tohtori Terveyden kosmetiikkakirurgista sairaalaa (Dr. health Plastic Surgery Hospital.com).
Mainoslause viittaa siihen, että kauneusleikkauksia, kosmeettista kirurgiaa harrastavat muutkin kuin siihen koulutetut kirurgit. Ala on Kiinassa hyvin heikosti säännelty ja vielä heikommin valvottu. Erilaisia kaunistamistoimenpiteitä tehdään muun muassa kylpylöiden kauneussalongeissa ja veitsi heilahtaa jopa yksityisissä asunnoissa.

Se, että tuo neljän naisen mainostaulu on yleinen kaikkialla Qingdaossa, kertoo kuinka laajalti alan yritykset haalivat asiakkaita.

Paremman palkan toivossa tai
lahjaksi rakastajattarelle


Kosmeettiset leikkaukset yleistyvät Kiinassa vasta 1980-luvun talousuudistusten ja maan avautuminen jälkeen. Lääkärit uskalsivat korjailla vain pahoja epämuodostumia, sillä kauneusleikkauksia pidettiin poroporvallisena hapatuksena ja siitä kiinni jääminen olisi tietänyt suuria vaikeuksia.

Ulkonäöllä on tärkeä merkitys lännen työelämässä, mutta Kiinassa sen merkitys on paljon suurempi. Tavaratalon myyjä perusteli kauneusleikkausta sanomalla, että mitä paremmalta hän näyttää, sitä enemmän hän myy. Toinen mediassa lainattu vakuutti, ettei hän ole iskemässä rikasta miestä, mutta hyvä ulkonäkö voi kuulemma nostaa palkkaa kolmanneksella.

1990-alkupuolella lähes kaikki Pekingin kauneuskirurgian sairaalan potilaat olivat näyttelijättäriä tai viihdyttäjiä, kirjoittaa Factsanddetails.com, joka on koostanut laajan artikkelin eri medialähteistä.

Artikkelin mukaan entinen asiakaskunta vastaa noin kolmannesta kaikista asiakkaista. Seuralaiset, sivuvaimot ja rakastajattaret muodostavat kymmenyksen asiakaskunnasta. 20–30 prosenttia toivoo kauneusleikkausten auttavan heitä saamaan hyvän työpaikan. 20 prosenttia tulee rasvanpoistoon.

90 prosenttia asiakkaista on naisia. Kolmannes on iältään 30–40-vuotiaita.

Kosmeettisia leikkauksia teettävät henkilöt jakautuvat laajasti ottaen kahteen ryhmään. Parikymppiset naiset, jotka hakevat potkua uralle ja nelikymppiset naiset, jotka haluavat näyttää nuoremmilta. Joskus äidit tuovat tyttäriään operoitaviksi, jotta heidän mahdollisuutensa työ- ja avioliittomarkkinoilla parantuisivat.

Silikoni tekee miehekkääksi ja
osoittaa varakkuutta


Kasvojen uudelleen muotoilussa pyrittiin aikaisemmin kohti eurooppalaista ulkonäköä, mutta nykyään se ei ole ainoa päämäärä. Tosin suosituimpia operaatioita on eurooppalaisille tyypillisen kaksoissilmäluomen luominen ja silmien isontaminen.

Silmäleikkauksen teettäneen naisen mukaan suuremmat silmät saavat hänet näyttämään valppaammalta ja kauniimmalta. Toinen yleinen parantelun kohde on nenä.

Rintaimplanteista on tullut statussymboleja. Ei pelkästään isompien rintojen takia, vaan myös koska ne osoittavat implanttien kantajan varakkuutta.

Rintaimplantit eivät ole pelkästään naisille. Monet kiinalaismiehet hankkivat itselleen rintalihaksen muotoiset, naisten implantteja kovemmat silikonit näyttääkseen miehekkäämmiltä. Skrodeus on saavutettu viikossa, kun kainalon viereen leikatut haavat umpeutuvat.

Shanghaissa operaatio maksaa noin tuhat dollaria. Miehet haluavat tehdä vaikutuksen naisiin, pomoon tai asiakkaaseen.

Miesten implantteja asentavan kirurgin mukaan operaatio on tarpeeton. Samaan tulokseen pääsee turvallisemmin kuntosalilla. Hän tunnistaa ilmiön psykologiset syyt. Miehet syyttävät onnetonta elämäänsä heikoista lihaksista. Joissakin tapauksissa kirurgi kuitenkin onnistuu korjaamaan psykologisen ongelman.

Rasvaimu, nenän korjaus ja
ryppyjen silottelu ovat suosittuja


Kosmeettinen kirurgia on ainakin parin miljardin euron liiketoimintaa Kiinassa. Villinä rehottavan bisneksen arvoa on kuitenkin vaikea selvittää.

Kolme miljoonaa kiinalaista teetti paranteli ulkomuotoaan kosmeettisella leikkauksella vuonna 2009, virallisten lukujen mukaan. Tuotakin lukua on pidetty konservatiivisena.

Kansanvälisen kauneuskirurgien järjestön (The International Society of Aesthetic Plastic Surgeons, ISAPS) selvityksen luvut on huomattavasti pienempiä. Niiden mukaan Kiinassa tehtiin vuonna 2010 yhteensä 1,3 miljoonaan kauneuskirurgista toimenpidettä. Niistä noin 590 000 oli varsinaisia leikkauksia. Vain Yhdysvalloissa ja Brasiliassa toimenpiteitä suoritettiin enemmän.

ISAPs:n tiedustelun tuloksista, jotka ovat suhteutettu koko väestöön, näkee, että Kiinassa tehtiin 135 000 rasvaimua, 55 000 rintojen suurennusta, 73 000 silmäluomileikkausta, 126 000 nenän korjausta, 33 000 vatsan muotoiluleikkausta.

Lisäksi Kiinassa muotoiltiin botoxilla 229 000 potilasta, 152 000 potilaalta siloteltiin ryppyjä hyaluronaanilla, 56 000 potilaan kohdalla muotoiluun käytettiin heidän omaa rasvaansa, 78 000 potilaalta poistettiin karvoitusta laserilla ja 45 000 potilaan karvatuppia tuhottiin ipl-laserilla.

170 leikkauksen nainen
neuvoo välttämään kirurgeja


Kauneusleikkauksia ja muita kaunistavia operaatioita tekevien joukko laaja ja osin hyvin epämääräinen. Seuraukset ovat olleet arvattavissa. Epäonnistuneet leikkaukset ovat jättäneet jälkeen epämuodostuneita potilaita, jotka ovat joutuneet käymään monia korjausleikkauksia. Ennätys lienee naisella, jolla on tehty 170–180 leikkausta.

Leikkausriippuvaisuuden kehittänyt nainen ei osannut lopettaa vaikka monet operaatiot epäonnistuivat ja vaativat lukuisia korjausleikkauksia. Nykyään hän on päättänyt luopua leikkauksista ja neuvoo toisiakin välttämään ensimmäistä leikkausta.

Täällä Qingdaossa ja myös koko maassa herätti paljon huomiota pari vuotta sitten sattunut laulajattaren kuolema kauneusleikkauksessa.

24-vuotias Wang Bei, joka vuonna 2005 oli mukana Kiinan Idols-kisassa, Super Girlseissä, haki siitä lähtien menetystä ja kuuluisuutta. Eläessään hän ei sitä juurikaan saavuttanut, mutta traaginen kuolema anestesiaonnettomuuden seurauksena nosti hänet kuuluisuuteen.

Wang Bei, joka kesällä 2010 lauloi klubeilla Qingdaossa, kuoli marraskuussa Wuhanissa, jossa hänen ja hänen äitinsä leukaluita muotoiltiin samassa sairaalassa.

Internetin keskustelupalstoilla kyseltiin kosmeettisen kirurgian valvonnan perään ja kyseltiin, mikä saa kauniin nuoren hakeutumaan tuollaiseen leikkaukseen.

Kiinalaiset kutsuvat kouluttamattomia kauneuskirurgeja palomiehiksi. Suurin osa niistä neljännesmiljoonasta kiinalaisesta, jotka valittivat pieleen menneestä operaatiosta, oli ollut palomiesten käsittelyssä.

Kätki rumuutensa
kirurgin veitsellä


Kosmetiikkakirurgiasta kerrotaan mitä ihmeellisimpiä juttuja.

Yksi niistä kertoo kiinalaismiehestä, joka haki avioeroa oikeudessa. Hän sai avioeron ja 100 000 euron korvaukset "menetetyistä mahdollisuuksista", sillä hänen vaimonsa oli synnyttänyt "hämmästyttävän ruman" lapsen. Ilmeisesti lapsi oli vaimon näköinen ennen kuin tämä oli "piilottanut oman rumuutensa" kauneusleikkauksilla.

Kiinassa syrjitään lyhytkasvuisia ihmisiä. Monissa työpaikkailmoituksissa on vaatimus, että hakijan on oltava riittävän pitkä, usein 165 tai 170 cm, vaikka pituudella ei ole mitään tekemistä kyseisen työn tekemisen kanssa. Eipä silti, monissa naisille suunnatuissa työpaikkailmoituksissa edellytetään hakijan olevan kaunis. Ja usein työhön halutaan palkata vain paikkakuntalaisia.

Pituudella on siis merkitystä. Niinpä monet ihmiset, enimmäkseen naiset hakevat pituutta kirurgilta. He käyvät läpi pitkällisen ja tuskallisen pidennysoperaation, jonka aikana he eivät voi kävellä kuuteen kuukauteen. Yli 5 000 euroa maksava operaatio voi venyttää ihmistä jopa yhdeksän senttiä. Toiset yrittävät kasvattavat pituuttaan asennuttamalla korot ihon alle kantapäihinsä.

Poskipäät kauniiksi
12 000 eurolla


Kiina oli muutama vuosi sitten kosmeettisen kirurgian halpahalli, mutta hinnat ovat nousseet huomattavasti. Hintaskaala on kuitenkin laaja ja lisäksi hinnat vaihtelevat paljon alueittain.

Asian Plastic Surgery Guiden mukaan toimenpiteet maksoivat aikaisemmin kolmanneksen siitä mitä Etelä-Koreassa, jonka hinnat puolestaan olivat noin kolmanneksen Yhdysvaltojen hinnoista.

Parhaissa, lisensoiduissa laitoksissa kuten Pekingin Evercare Aikang -sairaalassa molempien silmäluomien leikkaus tai nenän muotoilu maksaa 1 200–2 500 euroa. Leukaluun muotoilun hinta oli viime vuonna 7 400 euroa. Poskipäiden muotoilusta lasku nousi 12 000 euroon.

Kauneussalongeissa silmäluomileikkauksesta veloitettiin vain 150 euroa. Jutun alussa mainittu Tohtori Terveyden kosmetiikkakirurginen sairaala ei olisi millään halunnut kertoa leikkauksen hintaa potilasta näkemättä. Lopulta paljastui, että tämän yksinkertaisen operaation hinta on 2 000–4 000 juania eli 250–500 euroa.

Tenttasin nuorta kiinalaista naistuttavaa kauneusleikkauksista ja siitä mitä hänen ikäluokkansa siitä ajattelee. Hänen mukaansa ihmiset ymmärtävät nykyään, että jokainen haluaa olla kaunis ja että kyseessä on ihmisten henkilökohtainen asia. Hänen tuttavapiirissään oli vain yksi nainen, joka oli korjauttanut kasvojaan kauneuskirurgilla.

Päällimmäiseksi asiaksi tuttavan kanssa käydyssä keskustelussa nousi kuitenkin kaikenlaisten epämääräisten veitsenkäsittelijöiden yleisyys ja se, että näiden salonkikirurgien ainoa tavoite on nopea rahan kerääminen, eivätkä he ota mitään vastuusta potilaistaan. Tuttava ei missään tapauksessa suosittelisi paljon mainostavaa Tohtori Terveyden kosmetiikkakirurgista sairaalaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  2. 2

   Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

  3. 3

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  4. 4

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  5. 5

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  6. 6

   USA:n keskuspankki jatkaa markkinoiden rauhoittelua rahaa pumppaamalla

  7. 7

   Veronpalautusten muutos näkyy jo kaupoissa – tutkija povaa hiljaisempaa joulua

  8. 8

   Google kouluttaa SAK:n kanssa digitaitoja työntekijöille – ”Tämä ei ole mikään perinteinen ATK-koulutus”

  9. 9

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  10. 10

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  2. 2

   Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

  3. 3

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  4. 4

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  5. 5

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  6. 6

   Uhkaako verokorttisi tuloraja ylittyä – toimi näin!

  7. 7

   Asumisen kulut nousevat kohisten: Rovaniemi 3 400, Kempele 2 300 euroa – katso 59 kunnan lista

  8. 8

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  9. 9

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  10. 10

   Merivoimien neljä uutta laivaa rakennetaan turvallisuussyistä Raumalla – luvassa satoja uusia työpaikkoja: ”laidasta laitaan väkeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  7. 7

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  10. 10

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  11. Näytä lisää