Inderes: Euroalueen lainaehdot tiukentuneet – ohjauskoron välittyminen vaikeutuu - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Inderes: Euroalueen lainaehdot tiukentuneet – ohjauskoron välittyminen vaikeutuu

Euroalueen pankit ovat kuluvana vuonna kiristäneet reilusti lainanantoehtojaan. EKP:n teettämässä pankkikyselyssä lainanannon odotetaan edelleen kiristyvän vuoden loppua kohti mentäessä. Tämä vaikeuttaa EKP:n rahapolitiikan välittymistä varsinkin, kun samaan aikaan lainojen kysyntä on heikkoa.

26.7.2012 10:28 | Päivitetty 26.7.2012 10:59

• Pankkikyselyssä 11 prosenttia vastanneista pankeista kertoi, että kiristi lainaehtojaan yrityksille vuoden toisen kvartaalin aikana, kun samaan aikaan vain 1 prosentti kertoi helpottaneensa ehtoja. Lisäksi kyselyyn vastanneet kertoivat, että euroalueen kriisillä on ollut toisella kvartaalilla suurempi vaikutus luottoehtojen kiristymiseen kuin ensimmäisellä.

• Kyselyn tulokset kertovat edelleen hyvin hermostuneesta tilanteesta euroalueen lainamarkkinoilla. Vastaajat kertoivat sekä kotitalouksien että yritysten luottojen kysynnän heikentyneen selvästi. Kysyntään vaikuttavat osin kiristyneet ehdot, mutta myös euroalueella kärjistyvä epävarmuus, mikä siirtää yritysten investointeja ja kotitalouksien ostopäätöksiä.

• Pankkikyselyn tulokset ovat huolestuttavia, koska ne kertovat EKP:n rahapolitiikan vaikeuksista. Kiristyvä lainananto rajoittaa entisestään lainanottoa, joka on yksi avainasioista rahapoliittisessa elvytyksessä. Näin ollen ohjauskoron laskun vaikutukset eivät yllä reaalitalouteen ja jäävät pieniksi. Näin ollen ohjauskorko on yhä tehottomampi väline rahapoliittisessa elvytyksessä.

Inderes

Inderes on riippumaton osaketutkimusyhtiö. Osakeanalyytikoiden laatimat päivittäiset analyysit pohjautuvat laajaan Helsingin pörssin yhtiöseurantaan ja muihin sijoitusmaailmaan vaikuttaviin ajankohtaisiin ilmiöihin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?