JPMorgan puntaroi Suomen euroeron kustannuksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n suurin pankki: Suomen euroero ei toisi tappioita

Suomi selviäisi omasta aloitteestaan tapahtuvasta euroerosta selvästi esimerkiksi kriisiytynyttä Kreikkaa helpommin. Näin arvioi taseella mitattuna suurin amerikkalaispankki JPMorgan talouslehti Financial Timesin mukaan.

23.7.2012 15:56 | Päivitetty 23.7.2012 17:00

Financial Timesin Alphaville -blogissa korostetaan, että JPMorgan ei ole ottanut huomioon Suomen euroeron aiheuttamia kiistämättä korkeita poliittisia kustannuksia.

Koska Suomi on euroalueella velkojan roolissa, ei Suomen erosta aiheudu euroalueelle suoria rahoitustappioita julkisen talouden taikka eurojärjestelmän maksusiirroista huolehtivan Target 2 -maksujärjestelmän kautta.

Suomen julkisen sektorin velkasitoumuksista suuri enemmistö on Suomen lainsäädännön alaisia. Velkasitoumuksia omaavat ulkomaiset pankit hyötyisivät siitä, että Suomen markka vahvistuisi euroeron jälkeen, JPMorgan arvioi.

Kun suomalaispankit tallettavat Suomen Pankkiin nettona varoja, syntyy Suomen Pankille niin sanottu Target 2 -saatava Euroopan keskuspankilta. Tämän eurojärjestelmään sisältyvän saatavan suuruus oli kesäkuun lopussa yhteensä 77 miljardia euroa. JPMorganin mukaan tästä saatavasta ei syntyne Suomelle tappioita, mikäli maan ero eurosta on hallittu ja muu osa euroalueesta jatkaa entisellään.

Suomen Pankki voi tässä tapauksessa jatkaa Target 2 -maksujärjestelmän jäsenenä, kuten Tanskan keskuspankki ja pitää saatavansa voimassa. Toisessa vaihtoehdossa eurojärjestelmän saatavat muuttuvat valuuttamääräisiksi saataviksi.

Sen sijaan euroalueen hajotessa hallitsemattomasti Suomelle sekä muille velkojamaille eli Saksalle ja Hollannille voisi koitua tappioita eurojärjestelmän kautta.

JPMorgan ei usko, että Suomen markka vahvistuisi kovin paljon Suomen euroeron jälkeen. Tähän viittaa lähes tasapainossa oleva vaihtotase sekä markan reaalinen vaihtokurssi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?