Onko EU liittovaltio vai ei? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU:sta liittovaltio vai ei?

Espanjan pankkituelle annettiin siunaus. Olisiko nyt jo aika pohtia EU:n tulevaisuutta ja jopa liittovaltiokehitystä? Taloussanomat kysyi Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolaiselta liittovaltiosta.

Eduskunta hyväksyi pankkituen Espanjalle. Olisiko Jyrki Kataisella ja Jutta Urpilaisella aikaa pohtia EU:n tulevaisuutta?

20.7.2012 21:01 | Päivitetty 21.7.2012 8:52

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolaisen mukaan se, onko EU jo nyt liittovaltio, on määrittelykysymys.

– EU:ssa on joitakin liittovaltion piirteitä, kuten esim. se, että EU voi aikaansaada jäsenvaltioita sitovaa lainsäädäntöä, Pohjolainen sanoo Taloussanomille.

– Euroopan unionin tuomioistuin ratkoo lisäksi EU:n sopimuksiin ja säännöksiin liittyviä oikeuskysymyksiä. Se on yksi Euroopan unionin toimielimistä, Pohjolainen sanoo.

– EU ei kuitenkaan ole sillä tavalla liittovaltio kuin liittovaltiota oikeustieteessä perinteisesti tarkoitetaan. EU:n valtaoikeudet ovat rajatut, sillä EU:n jäsenmaat ovat kansallisvaltioita, joilla on omat perustuslait. Saksallahan on oma perustuslakituomioistuinkin.

Jos EU:n kansalaisten demokratiavajeesta halutaan päästä eroon, tarvittaisiin Pohjolaisen mukaan lisää päätösvaltaa EU:n parlamentille. Nythän komissiolla ja neuvostolla on paljon valtaa.

Entä jatkossa?

Monien mielestä Euroopan unionin komissio taivuttelee euromaita jo nyt liittovaltioksi kriisin varjolla.

Suomessa ja muissa euromaissa pitäisi miettiä yhteiseen liittovaltioon siirtymisen etuja ja haittoja.

Liittovaltion piirteisiin kuuluu oikeus asettaa tietyissä asioissa jäsenvaltioissa välittömästi sovellettavia asetuksia, joilla on etusija jäsenvaltioiden lainsäädäntöön nähden. EU:n jäsenvaltioilla on kuitenkin oikeus erota unionista, mikä ei ole tunnusomaista liittovaltion osille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?