Nordean Lindblad: Vakuussopimuksen kustannukset kohtuulliset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Analyytikko: Suomi maksaa kolmella tapaa vakuuksista

Nordean analyytikko pitää Suomen ja Espanjan vakuusjärjestelyn sopimuksen aiheuttamia kustannuksia kohtuullisina. Sopimuspapereihin tutustuneen analyytikon mukaan sopimuksesta aiheutuu Suomelle ainakin kolmenlaisia kuluja.

20.7.2012 13:31 | Päivitetty 20.7.2012 17:20

Pankkikonserni Nordean analyytikko Annika Lindblad pitää Suomen ja Espanjan vakuusjärjestelyn sopimuksen kustannuksia kohtuullisina.

Suomi ja Espanja pääsivät sopuun vakuuksista tiistaina, ja tänään eduskunta hyväksyi Suomen osallistumisen Espanjan lainaohjelmaan.

Televisiokanava MTV3:n julkaisemiin sopimusasiakirjoihin tutustuneen Linbladin mukaan Suomelle koituu sopimuksessa ainakin kolmenlaisia kustannuksia: vakuussopimuksen luomisesta aiheutuneet kulut, vakuuksien hallinnointipalkkiot ja Suomen luopuminen ERVV-lainojen mahdollisista voitoista.

Lindblad kommentoi Taloussanomille, että vakuussopimuksen järjestelykulut ovat peruspalkkioita. Hänen mukaansa Suomi ei myöskään luovu suurista summista, kun se antaa pois Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) myöntämien tukilainojen korkomarginaalien tuomat voitot.

Monimutkaiseen total return swap -johdannaiseen perustuvassa vakuusjärjestelyssä Espanjan valtion talletussuojarahasto (FGD) myöntää Suomelle käteisvakuudet, jotka sijoitetaan parhaimman luottoluokituksen eurovaltioiden valtionvelkakirjoihin. Lainapaperit annetaan säilytettäväksi kolmannelle osapuolelle, kansainväliselle investointipankille.

Vakuussopimuksesta ei käy ilmi, minkä suuruinen hallinnointipalkkio investointipankille myönnetään. Kohta on peitetty sopimuksesta. Sopimuksen mukaan sekä Suomi että Espanjan talletussuojarahasto maksavat kolmannelle osapuolelle velkakirjojen säilyttämisestä.

– Nämä vaikuttavat normaaleilta hallinnointipalkkioilta kolmannelle osapuolelle. Nämä tuskin ovat merkittävä kustannus. Näillä tiedoille emme näe, että nämä olisivat avainasemassa tässä sopimuksessa, Lindblad kommentoi Taloussanomille.

– Kyseessä on varmaan peruspalkkio, jota investointipankit ottavat valtionlainojen sijoittamisesta. Kyseessä on verrattain yksinkertainen tehtävä. Tarkempia kustannuksia ei sopimuksessa mainita.

"Sopimus vaikuttaakohtalaisen hyvältä"

Suomen ja Espanjan vakuusjärjestelystä syntyy ainakin kolmenlaisia suoria kustannuksia Suomelle. Sopimuksen luomisesta on pitänyt maksaa neuvonantajille palkkioita, velkakirjojen säilyttäminen maksaa ja Suomi joutuu luopumaan ERVV-lainojen mahdollisista voitoista.

– Suomi luopuu voitoista, jotka todennäköisesti jäävät aika pieniksi, Nordean Lindblad sanoo.

Väliaikaisen kriisirahaston ERVV:n lainoista ei peritä tällä hetkellä korkomarginaalia, inoastaan käytännön toimet kattavaa maksua.

Suomen ja Espanjan vakuussopimus on tekninen sopimuspaperi, josta muiden kuin aihepiiriin syvällisesti vihkiytyneiden on vaikea saada helposti selkoa. Nordean Lindbladin mukaan sopimuksessa ei vaikuttaisi olevan suurempia ongelmia.

– Tällä hetkellä sopimus vaikuttaa kohtalaisen hyvältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?