Talouden epävarmuus heikensi Rautaruukin tulosta - koko vuoden näkymä heikentynyt - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rautaruukki putosi nollaan

Julkaistu: 19.7.2012 10:24, Päivitetty 19.7.2012 10:27

Teräsyhtiö Rautaruukin tulos heikkeni selvästi huhti-kesäkuussa. Toisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen tulos ennen veroja painui nollaan, kun se vuotta aiemmin oli 62 miljoonaa euroa voitollinen.

Yhtiön osakekohtainen tulos taas rojahti 0,07 euroa tappiolle vuoden takaisesta 0,32 eurosta.

Vertailukelpoinen liikevoitto kapeni kahdeksaan miljoonaan euroon viime vuoden 71 miljoonasta eurosta. Liikevoittoa kertyi prosentti liikevaihdosta, kun se vielä vuosi sitten oli 9,7 prosenttia.

Yhtiön liikevaihto kasvoi hieman, 740 miljoonaan euroon 730 miljoonasta. Saadut tilaukset kasvoivat 12 prosenttia 755 miljoonaan euroon.

Rautaruukin koko alkuvuosi oli viime vuotta heikompi, ja yhtiö onkin heikentänyt koko vuoden näkymiään. Kun teräsyhtiö aiemmin uskoi vertailukelpoisen liikevoittonsa paranevan tämän vuoden aikana, nyt se uskoo sen jäävän viime vuoden tasolle. Arvionsa koko vuoden liikevaihdon kasvusta Rautaruukki piti ennallaan, viidessä prosentissa.

Toimitusjohtajan Sakari Tammisen mukaan Euroopan velkakriisin aiheuttama epävarmuus ja kasvuennusteiden heikentyminen myös Rautaruukille tärkeissä kehittyneissä talouksissa kuten Pohjoismaissa näkyy Rautaruukin liiketoiminnassa.

– Alkuvuodesta lisääntynyt epävarmuus näkyy terästä käyttävien asiakkaiden tilauskäyttäytymisessä ja ennusteissa, joten loppuvuoden näkymät ovat heikentyneet, Tamminen selitti osavuosikatsauksessa koko vuoden näkymien vaimenemista.

Tammisen mukaan toinen vuosineljännes oli kuitenkin ensimmäistä parempi. Kaikki liiketoiminta-alueet paransivat tulostaan. Lisäksi hän sanoo uskovansa kannattavuuden paranemiseen, sillä teräsliiketoiminnassa ja rakentamisen liiketoiminnassa alulle pannut tehostamisprojektit ovat "edenneet jonkin verran paremmin" kuin oli aiemmin arvioitu.

Tammisen mukaan konepajateollisuuden kysyntä on säilynyt "melko hyvällä tasolla" ja kuluttajakysynnästä riippuvainen asuinrakentaminen on kehittynyt monilla markkina-alueilla.

Teräsliiketoiminnassa markkinakysynnän hidastuminen on taas näkynyt saatujen tilausten kolmen prosentin laskuna. Myös tilausten hinnat ovat laskeneet jonkin verran.