HSBC pyysi anteeksi rahanpesuskandaalia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rahanpesuepäilyt saivat suurpankin johtajan eroamaan

Maailmanlaajuisen HSBC-pankkikonsernin johto pyysi tiistaina anteeksi rahanpesusotkuaan. Lisäksi pankin sisäisestä valvonnasta vastaava johtaja kertoi eroavansa.

David Bagley (vas) tutki papereita yhdessä HSBC:n vähittäispankkitoiminnan johtajan Paul Thurstonin kanssa maanantaina.

18.7.2012 10:57 | Päivitetty 18.7.2012 11:01

Väärinkäytökset tulivat ilmi maanantaina. Yhdysvaltojen senaatin tutkijat julkaisivat raportin, jonka mukaan HSBC:n tytäryhtiöt ympäri maailmaa eivät ole pitäneet huolta rahanpesua torjuvien sääntöjen noudattamisesta. Syytösten mukaan Euroopan suurin pankki olisi tarjonnut näin rikollisille, huumekartelleille ja terroristeille pääsyn Yhdysvaltojen talousjärjestelmään.

Pankkikonsernin kuusi entistä ja nykyistä johtajaa esitti yhdessä pahoittelunsa komitean edessä tiistaina. Lisäksi HSBC:n sisäisestä valvonnasta vastaava johtaja David Bagley ilmoitti eroavansa sotkun takia.

HSBC:n Yhdysvaltain tytäryhtiöiden valvonnasta vastaavan viranomaisen OOC:n johtaja Thomas Curry myönsi tiistaina, että hänen yksikkönsä on osasyyllinen siihen, että terroristit ja muut rikolliset ovat löytäneet väylän Yhdysvaltojen rahoitusjärjestelmään HSBC:n kautta. OOC aikoo tiukentaa käytäntöjään jatkossa.

Senaatti on syyttänyt myös OCC:tä toistuvista epäonnistumisista rahanpesuepäilyjen hoitamisessa.

– Pahoittelen syvästi, että emme toimineet aikaisemmin ja päättäväisemmin, Curry sanoi.

Esimerkki HSBC epäillyistä laittomuuksista on rahanpesu Meksikossa. HSBC:n meksikolainen tytäryhtiö siirsi vuosina 2007 ja 2008 seitsemän miljardia dollaria käteisenä Yhdysvaltoihin. Meksikon ja Yhdysvaltain viranomaisten mukaan summa on mahdollista saada kokoon vain huumekaupalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?