Urpilainen: "Olen erittäin tyytyväinen tulokseen"

Julkaistu: , Päivitetty:

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen hykerteli tyytyväisyyttä Espanja-vakuusneuvotteluiden tuloksen tiimoilta. Urpilaisen mukaan aikataulu oli haastava, ja saatu tulos turvaa Suomen asemaa.


Suomi ja Espanja pääsivät ratkaisuun kireällä aikataululla käydyissä vakuusneuvotteluissaan tänään. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) selvitti ratkaisun sisältöä tiedotusvälineille iltapäivällä Säätytalolla.

– Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Tiiviissä, kovassa aikataulussa olemme saaneet Suomen ja suomalaisten veronmaksajien kannalta sellaisen vakuusjärjestelyn, joka turvaa meidän asemaa, Urpilainen sanoi.

Suomen ja Espanjan vakuussopimus muistuttaa Urpilaisen mukaan hyvin paljon Suomen ja Kreikan aiemmin solmittua vakuussopua. Merkittävänä erona on kuitenkin sopimuksen julkisuus, joka on nyt Urpilaisen mukaan aiempaa laveampi.

– Neuvottelutulos vastaa täysin meidän julkisuuslainsäädäntöä, Sopimus on laajemmin julkinen kuin mitä esimerkiksi Kreikan sopimus oli.

Syy julkisuuteen on yksinkertainen: Espanjan vakuussopimus tehtiin maan talletussuojarahaston kanssa, jolla ei ole itsellään liiketoimintaa toisin kuin Kreikan sopimuksessa toisena osapuolena olleilla kreikkalaispankeilla.

Vakuussopimuksen osapuolina ovat Suomi ja Espanjan pankkien omistama talletussuojarahasto, mutta neuvottelut Suomi kävi käytännössä Espanjan valtion kanssa. Eduskunta käsittelee sopimusta jo torstaina, ja äänestää siitä perjantaina. Vakuuksien saaminen on hallitusohjelman mukaan ehto Suomen osallistumiselle Espanjan rahoitukseen.

– Toivon, että Suomen eduskunta hyväksyy tämän. Keskeinen vaatimus Suomen osallistumiselle on ollut vakuussopimus. Se on nyt aikaansaatu ja sen sisältö on hyvä, Urpilainen sanoi.

”Kansanedustajille kaikki
mahdollinen tuki”


Valtiovarainministerin mukaan kansanedustajille annetaan kaikki mahdollinen tuki, jotta he ehtisivät tutustua sopimuksen sisältöön ennen torstaita. Sopimus on jo lähetetty käännettäväksi suomeksi ja ruotsiksi kansanedustajia varten.

Salaisiksi tiedoksi sopimuksesta jää joitain yksityiskohtia kuten tilinumerot, mutta pääosiltaan sopimus on Urpilaisen mukaan julkinen.

– Joitakin yksityiskohtia jää julkaisematta, mutta pääsääntönä on se, että sopimus on julkinen. Eduskunnan mahdollisuus tutustua sopimukseen on erikseen turvattu [sopimuskäännös heille toimittamalla].

Sopimuksen mukaan Espanjan talletussuojarahasto antaa Suomelle vakuudet 40 prosentille Suomen lainaosuudesta, ja maksaa ne käteisenä Suomen vakuustilille. Vakuus tulee Suomen haltuun, jos Espanja ei jostain syystä kykene maksamaan velkojaan.

Sopimus on tehty saman tien 100 miljardin euron tukiohjelmalle, vaikka euroryhmä päättänee loppuviikosta myöntää Espanjalle vasta ensimmäisen, 30 miljardin euron suuruisen rahoituserän. 100 miljardia on euroryhmän kesäkuussa Espanjan rahoitukselle asettama katto. Rahat menevät maan pankkien tukemiseen.

Yhteensä Suomi voi saada vakuuksia Espanjalta tarkalleen enintään 769,92 miljoonaa euroa. Tämä summa vastaa 40 prosenttia Suomen 1,9248 miljardin euron osuudesta Espanjan 100 miljardin euron hätärahoituksessa.

”Koko lainaohjelma
ERVV:n kautta”


Urpilaisen mukaan on todennäköistä, että koko Espanjan 100 miljardin euron lainaohjelma toteutetaan euroalueen väliaikaisen vakausvälineen ERVV:n kautta. Vakituisen vakausmekanismin EVM:n oli alun perin tarkoitus tulla voimaan jo heinäkuun alussa, mutta esimerkiksi Saksa ei ole vielä hyväksynyt sitä.

– Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että koko lainaohjelma maksettaisiin ERVV:n kautta, Urpilainen arveli.

Hänen mukaansa Suomi saisi vakuudet myös EVM:lle siirtyville lainaosuuksille, jos EVM:n kautta myönnettävillä lainoilla ei jostain syystä olisi ensisijaisen velkojan asemaa eli senioriteettia – joka sillä ainakin tämän hetken tietojen perusteella tulee pysymään. Vakuuksien saaminen EVM-lainoille edellyttäisi kuitenkin, että kokonaisvakuudet eivät nousisi yli mainitun 769,92 miljoonan euron.

Vakuussumma kertyy Suomen lainatilille sitä mukaa, kun ERVV lainaa rahaa Espanjalle. Eli aina, kun Suomen antama takaus ERVV:lle laukeaa maksettavaksi, Espanjan talletussuojarahaston täytyy maksaa vakuus Suomen vakuustilille.

– Jos vakuustilille ei ole tullut rahaa lainaerän maksuun mennessä, meillä on mahdollisuus olla blokkaamassa lainaerä, Urpilainen sanoi.

Vakuuden hinta on se, että Suomi joutuu luopumaan Espanja-lainojen korkomarginaalin mahdollisesti tuottamista voitoista. ERVV:n marginaali on nykyisin nolla korkopistettä, joten korkeita tuottoja ei ollutkaan tiedossa.

– Mitään muuta hintaa Espanjan vakuuksista ei ole Suomelle tulossa, Urpilainen kertoi.

Muut euromaat ovat Urpilaisen mukaan hyväksyneet Suomen ja Espanjan vakuusjärjestelyn. Suomi sijoittaa vakuusrahat viiden parhaimman luottoluokituksen euromaan velkakirjoihin. Espanjan lainojen keskimääräinen maturiteetti on Urpilaisen mukaan 12,5 vuotta.

Suomi ainoana
vakuuksien perässä


Tänään selvisi virallisesti myös, että yksikään muu euromaa kuin Suomi ei ole vaatinut Espanjalta vakuuksia. Valtiovarainministerin mukaan jokainen maa sai itse päättää, lähteekö vaatimaan Espanjalta vakuuksia.

– Muut eivät ole nyt vakuuksia vaatimassa, ja Suomi on ainoa maa, joka sai vakuudet Espanjalta, hän sanoi.

Urpilaisen mukaan perimmäinen syy sille, että kukaan muu ei pyytänyt vakuuksia on se, että euroalueen pysyvän vakausmekanismin EVM:n pääomaosuuden maksaminen olisi muille kyseeseen tuleville maille yksinkertaisesti liian kallista. Suomi sitoutui maksamaan tämän osuuden jo Kreikka-vakuuksien hintana.

– Esimerkiksi Hollannin ja Saksan pääomaosuudet [EVM:stä] ovat niin paljon suuremmat, ettei pääoman maksaminen yhdellä kerralla ole välttämättä yksinkertaista, Urpilainen selvitti.

Hänen mukaansa Hollannin osuus on Suomeen verrattuna kolminkertainen ja Saksan viisitoistakertainen.

”Päivääkään lomaa
en ole viettänyt”


Vakuusneuvottelut olivat selvästi hyvin raskaat, vaikkakin sopu saavutettiin lopulta kohtalaisen nopeasti.

– Neuvottelut ovat olleet varsin tiivis rupeama. Olemme neuvotelleet varsinaisesti reilun viikon, ja tänään olemme päässeet lopputulokseen, Urpilainen sanoi.

Neuvotteluissa on selkeästi ollut kiire, mutta Urpilaisen mukaan se toimii joskus myös hyvänä kannustimena saada tuloksia aikaan. Ministerin mukaan kyse ei ole siitä, että joku taho olisi luonut kiireen tahallaan neuvotteluiden jouduttamiseksi, vaan Espanjan rahoitustarve on vain yksinkertaisesti niin akuutti. ”Pakko”-sana toistui Urpilaisen puheissa usein.

– Paine on aina neuvotteluissa hyväksi. Oli kysymys mistä tahansa neuvottelusta, niin se, että tietty aikatauluraja lähestyy lisää totta kai myös neuvotteluhalukkuutta,  Urpilainen sanoi.

Hänen mukaansa neuvotteluissa oli ”hyvä ja ratkaisunhakuinen tunnelma”. Tilanteen kiireellisyys tuli selväksi kuun alussa, kun selvisi Espanjan tarvitsevan rahoitusta jo tässä kuussa.

– Päivääkään lomaa en ole vielä ehtinyt pitää, mutta toisaalta tämä aikakausikin on erittäin vaikea, Urpilainen sanoi.

Espanja-tukeen ovat palaneet niin valtiovarainministerin omat lomat kuin nyt myös osa kansanedustajien lomista, kun eduskunta kutsutaan täysistuntoon. Urpilainen pyysi kansanedustajilta ymmärrystä kiireelle.

– Aikataulu on ollut varsin haastava. Uskon, että kansanedustajat ymmärtävät tilanteen.

Eduskunnalle tämä kesä on harvinainen, sillä se on kutsuttu koolle kesken istuntotauon viimeksi 50 vuotta sitten vuonna 1962 niin sanotuille mätäkuun valtiopäiville päättämään maataloustulolaista.

Tilanteen poikkeuksellisuus ja kiireellisyys ei Urpilaisen mukaan kuitenkaan lupaa nopeaa loppua eurokriisille. Kyseessä on vain yksi askel markkinoiden rauhoittamiseksi ja rahoitusvakauden takaamiseksi.

– Epävarmuus tulee jatkumaan, ja kriisin keskellä tulemme elämään jonkin aikaa, valtiovarainministeri sanoi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Juristi suosittelee suoraan, ettei lapsille säästettäisi perintöä: ”Törmäisin omaisuuden tuhlaajiin mielellään enemmän”

  2. 2

   Asiantuntijat: Tällaiset kesämökit viedään nyt hyvään hintaan – jopa huonokuntoisille riittää kysyntää

  3. 3

   Näin Sipilän hallitus hävitti huomattavan osan Nesteestä valtion salkusta – liki tuntematon säätiö sai 50 miljoonan potin

  4. 4

   Terrafamen liikevaihto supistui ja tulos parantui – akkukemikaalitehtaan rakentaminen jatkuu

  5. 5

   Nesteen liiketulos heikkeni – valtaosa tuloksesta uusiutuvista tuotteista

  6. 6

   Valmetin kannattavuus parani roimasti – liikevaihto laski

  7. 7

   ”Paskalaki” voimaan tänään – katso koskeeko muutos sinua

  8. 8

   UPM:n tulos parani selvästi – liikevaihto kasvoi

  9. 9

   Viime kesän kuumuus näkyy nyt kaupoissa: Kotimaiset kasvikset loppuvat ja hinnat nousevat

  10. 10

   Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juristi suosittelee suoraan, ettei lapsille säästettäisi perintöä: ”Törmäisin omaisuuden tuhlaajiin mielellään enemmän”

  2. 2

   Näin Sipilän hallitus hävitti huomattavan osan Nesteestä valtion salkusta – liki tuntematon säätiö sai 50 miljoonan potin

  3. 3

   Asiantuntijat: Tällaiset kesämökit viedään nyt hyvään hintaan – jopa huonokuntoisille riittää kysyntää

  4. 4

   Sipilä sanoi panevansa ”taseen töihin” kansallisomaisuudella – Neste ja Patria myyntiin, vertailussa potti jäi pieneksi

  5. 5

   Ilmalämpöpumput revitään käsistä – ”Paniikinomainen kysyntä alkoi jo ennen joulua”

  6. 6

   Kesko ostaa Volkswagen-, Audi- ja Seat -liiketoiminnot Laakkoselta

  7. 7

   Pulloja palauttanut Timo huomasi kauppakuitissa yllättävän miinusmerkin – ”Emme ole nähneet tarvetta muuttaa käytäntöä”

  8. 8

   Yllätystappiosta kertoneen Nokian osake syöksylaskussa

  9. 9

   Lääkeyhtiö Orionin tulos heikkeni selvästi – uusi syöpälääke odottaa myyntilupaa

  10. 10

   Hissiyhtiö Kone tarjoili yllättäen odotuksia heikomman tuloksen – tilaukset kasvussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jouni lähetti 11 kirjettä Postin uusilla nopean toimituksen merkeillä – lopputulos hämmensi

  2. 2

   Pulloja palauttanut Timo huomasi kauppakuitissa yllättävän miinusmerkin – ”Emme ole nähneet tarvetta muuttaa käytäntöä”

  3. 3

   Juristi suosittelee suoraan, ettei lapsille säästettäisi perintöä: ”Törmäisin omaisuuden tuhlaajiin mielellään enemmän”

  4. 4

   Älä maksa liikaa veroja! Juristin 7 vinkkiä: Näin voit voittaa tai hävitä jopa tuhansia euroja

  5. 5

   Yrittäjä-Willem panee kivijalkakaupan kiinni, jos verottajan suunnitelma toteutuu – ”Ei olisi enää kannattavaa”

  6. 6

   Mökkikaupat viedään yhä useammin käräjille – ”Lahovaurioita etsitään kissojen ja koirien kanssa”

  7. 7

   Veroilmoituksen uudistuksessa monta pulmaa – ”Jos jättää ilmoituksen viime tippaan, voi olla ongelmissa”

  8. 8

   Sipilä sanoi panevansa ”taseen töihin” kansallisomaisuudella – Neste ja Patria myyntiin, vertailussa potti jäi pieneksi

  9. 9

   Bisnesenkeli Kim Väisänen ällistyi elinkelvottomasta firmasta: ”Rahaa oli poltettu 500 000 euroa ja liikevaihto 100 euroa”

  10. 10

   Näin Sipilän hallitus hävitti huomattavan osan Nesteestä valtion salkusta – liki tuntematon säätiö sai 50 miljoonan potin

  11. Näytä lisää