Euroalueen inflaatio pysyi 2,4 %:ssa kesäkuussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroalueen inflaatio pysyi toukokuun tasolla

Euroalueen inflaatio pysyi kesäkuussa toukokuun tasolla, mutta pysyi kuitenkin edelleen Euroopan keskuspankin (EKP) noin kahden prosentin tavoitteen yläpuolella.

16.7.2012 12:31 | Päivitetty 16.7.2012 12:43

EU:n tilastoviraston Eurostatin mukaan kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa 2,4 prosenttia viime vuoden kesäkuusta. Tarkistettu luku on sama kuin Eurostatin pari viikkoa sitten julkistama alustava arvio.

Myös niin sanottu pohjainflaatio pysyi euroalueella kesäkuussa toukokuun lukemassaan 1,6 prosentissa. Pohjainflaatiossa ei ole mukana elintarvikkeiden, energian, alkoholin eikä tupakan hintoja.

Inflaatiota pitää korkealla etenkin energia, joka oli kesäkuussa 6,1 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten. Toukokuussa nousua oli 7,3 prosenttia.

Euromaista eniten eli 4,4 prosenttia hinnat nousivat kesäkuussa Virossa ja Maltalla. Alhaisin eli 1,0 prosentin inflaatio oli Kreikassa.

Suomessa hinnat nousivat EU:n yhdenmukaistetulla kuluttajahintaindeksillä mitattuna euromaiden keskimäärää enemmän eli 2,9 prosenttia viime vuoden kesäkuusta. Toukokuussa inflaatio oli 3,1 prosenttia.

Koko EU-alueen vuotuinen inflaatio laski nousi kesäkuussa 2,6 prosenttiin toukokuun 2,5 prosentista.

EU:n komissio arvioi toukokuussa julkistamassaan kevätennusteessa, että euroalueen inflaatio asettuu tänä vuonna keskimäärin 2,4 prosenttiin ja hidastuu ensi vuonna 1,8 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?