Kesätyöntekijöinä voi olla alaikäisiä tai jopa kolmikymppisiä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Täältä löytyvät vanhimmat kesäduunarit

Tämän päivän pätkäaloilla kesätyöläiset voivat olla rippikouluikäisiä tai sitten liki kolmikymppisiä. Nuorimmat ahertavat kuntien puutarhahommissa, mutta millä aloilla työskentelevät kesätyöntekijöiden seniorit?

16.7.2012 6:02 | Päivitetty 13.7.2012 16:56

Kesätyöntekijät hikoilevat parhaillaan heinäkuun helteissä. Tilapäisväki hoitaa monien yritysten ja kuntien toimia, kun vakituiset työntekijät nauttivat kesälomistaan.

Mutta mistä löytyvätkään nuorimmat työntekijät? Entä millä aloilla kesätyöntekijöitä on eniten?

Taloussanomat kysyi työmarkkinajärjestöiltä sekä Suomen lasten ja nuorten säätiöltä, mikä kesätyöntekijöiden tilanne on nyt.

Alle 18-vuotias japuutarhapuolella

Suomen lasten ja nuorten säätiön Vastuullinen kesäduuni -kampanja selvitti kesätyöntekijöiden tilannetta. Nuorimmat työntekijät löytyvät pikaruokaravintoloista ja puhelinmyyntifirmoista.

Ja kaupunkien ja seurakuntien puutarhapuolelta. Kukapa ei tietäisi kaveria, joka on leikannut hautausmaanurmikoita tai hoitanut kaupungin puistoja. Kuntien liikunta- ja rakennusvirastot palkkaavatkin alaikäisiä työntekijöitä.

Kaikista kesätyöntekijöistä alle 18-vuotiaita on vain noin kuudennes, kertoo Suomen lasten ja nuorten säätiön suunnittelupäällikkö Antti Järventaus. Aiemmin nuorisoa palkannut rakennusala ei hänen mukaansa pestaa enää alaikäisiä, alalle kouluttamattomia työntekijöitä.

– Aika paljon nuoret valittelevat, että eivät pääse duuniin ennen kuin ovat 18-vuotiaita, Järventaus sanoo.

– 18 vuotta on sellainen raja, missä lainsäädäntö muuttuu. Sen jälkeen voi teettää pidempää päivää, eikä tarvitse olla niin tarkka kaikista turvallisuusasioista.

Vanhimmilta vaaditaanosaamista

Vanhimmat kesätyöntekijät löytyvät osaamista vaativista hommista. Yli 25-vuotiaita on Suomen lasten ja nuorten säätiön mukaan terveydenhoitoalalla, julkishallinnossa, rakennus- ja kiinteistöalalla sekä teknologiateollisuudessa. Vanhimmat kesätyöntekijät ovat useimmiten opintojensa loppuvaiheessa olevia korkeakouluopiskelijoita.

Kesätyöntekijöiden ikäkuningattaria ja -kuninkaita löytyy myös media-alalta. Nimellisesti kesätoimittajan vakanssilla työskentelevät saattavat olla reippaasti yli kolmikymppisiä.

Kaikkiaan kesätyöntekijöiden ikähaarukka on laaja. Ammattiliittojen keskusjärjestöjen kesäduunineuvoja Joonas Tutti kertoo, että heiltä neuvoja pyytäneistä nuorimmat ovat olleet 13-vuotiaita ja vanhimmat 29-vuotiaita.

SAK:n, STTK:n ja Akavan maksuttomaan Kesäduunari-infon puhelimeen vastannut Tutti sanoo, vanhimmat yhteydenottajat ovat olleet aiemmin työelämässä mutta palanneet opiskelemaan. Siirtymässä työntekijät ovat pudonneet liittojen listoilta.

Kesäkuppila auki,kesäduunari töihin

Palvelualat palkkaavat eniten kesätyöntekijöitä. Asiasta ei liene epäselvyyttä, kun kaikki Taloussanomien haastattelemat asiantuntijat sanoivat samaa.

SAK:n järjestöjohtaja ja hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola kertoo, että yksityiset palvelualat, erityisesti kotimaan kesäturismi, tarvitsevat paljon sesonkityöntekijöitä.

– On jäätelökioskia ja verantakioskia, Huutola sanoo.

Palvelualojen ammattiliiton PAM:n sopimusasiantuntija Seija Rouhiainen vahvistaa asian. Hänen mukaansa esimerkiksi huvipuistoissa ja golf-kentillä on paljon kesäväkeä.

Kesäduunareita löytyy myös ruokakaupoista. Kauppoihin töihin saapuu esimerkiksi Tutustu ja tienaa kaksi viikkoa -työsopimuksella töitä tekeviä peruskoululaisia, lukiolaisia ja ammattikoululaisia.

SAK:n Matti Huutola ja Vastuullinen kesäduuni -kampanjasta vastaava Antti Järventaus nostavat esiin myös marjojen poiminnan. Järventauksen mukaan mansikanpoimijoille on kysyntää, mutta hän epäilee, että nuoret eivät löydä mansikkasoikkojen ääreen. Huutolan mukaan luonnonmarjojen poimijat voidaan laskea myös kesätyöntekijöiksi, vaikka perinteisistä kesätyöntekijöistä ei puhutakaan.

– Sitä tekevät pääsääntöisesti ulkomaiset työntekijät, Huutola sanoo ja muistuttaa heidän asemaansa liittyvistä ongelmista.

Palvelualat palkkaavat eniten, mutta kesäduunineuvoja Joonas Tutti arvelee, että myös teollisuuden kesätyöpaikat ovat kasvussa.

– Nyt, kun yleinen taloudellinen tilanne on parantunut hieman verrattuna viime tai edelliseen kesään, esimerkiksi teollisuuden alalla on ollut hieman enemmän töitä.

Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenyritysten on toivottu palkkaavan tänä kesänä 130 000 kesätyöntekijää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?