Peliteoria paljastaa, kenen kannattaa lähteä eurosta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Peliteoria paljastaa, kenen kannattaa lähteä eurosta

Italia on ensimmäinen, jonka kannattaisi lähteä euroalueesta – ainakin jos uskoo Bank of American strategeja. Amerikkalaispankin ulkomaankaupan asiantuntijat päättivät käyttää vanhoja työkaluja selvittääkseen, ketä euroero hyödyttäisi eniten.

13.7.2012 21:15 | Päivitetty 13.7.2012 22:46

Jos eri euromaiden intressejä on vaikea hahmottaa, peliteorialla ja kustannus-hyötyanalyysilla voi selkeyttää sekavaa tilannetta.

Teoriaan tarttuneet Bank of American strategit arvioivat maat aluksi useilla eri kriteereillä: kuinka järjestäytyneesti eroaminen onnistuisi, sekä kuinka se vaikuttaisi niiden korkoihin, kauppataseisiin ja talouskasvuun. Teorioilla eri mittarit saatiin yhdistettyä, ja tulokseksi kutakin maata kuvaamaan saatiin yksi luku.

Mitä pienempi luku, sitä enemmän maa hyötyisi kansallisesta valuutasta. Lähimmäs nollaa eli lukuun 3,5 pääsivät Irlanti ja euroalueen kolmanneksi suurin talous Italia.

Omaa valuuttaansa käyttävän Italian kilpailukyky ja kauppatase paranisivat ja talous kasvaisi. Analyysin mukaan Italia myös selviäisi erostaan järjestelmällisesti.

Saksalta itse eroaminen kävisi kaikkein sujuvimmin, mutta siitä ei olisi juuri iloa. Strategien mukaan ilman eurojäsenyyttä Saksan vienti supistuisi, talouskasvu hidastuisi ja valtionlainojen korot saattaisivat kasvaa. Saksa hyötyisi eroamisestaan vähemmän kuin yksikään toinen maa. Arvokseen maa sai 8,5.

Jos Saksa haluaisi pitää euroalueen kasassa, se voisi yrittää ”lahjoa” Italian pysymään porukassa. Koska Italia kuitenkin hyötyisi kansallisen valuutan käytöstä, italialaisten taivuttelu voisi käydä saksalaisille sietämättömän kalliiksi.

Strategien mukaan euroalueen hajoaminen tulisi kalliimmaksi kuin monet sijoittajat ymmärtävät. Eurosta näyttäisivät hyötyvän eniten vahvan talouden maat. Saksan lisäksi Suomen, Itävallan ja Belgian ei heidän mielestään kannata suunnitella eroa yhteisvaluutasta. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?