Kuinka kauan Kiina jaksaa kasvaa?

Julkaistu: , Päivitetty:

Analyysi
Monien arvioiden mukaan Kiina nousee pian maailman suurimmaksi taloudeksi. Maailmanpankki arvioi Kiinan ohittavan Yhdysvallat jo vuonna 2017. Talouskasvu Kiinassa on kuitenkin heikkenemään päin. Entä, jos Kiinalla on edessään riemuvoiton sijaan jättiromahdus?


Kiinan talous on porskuttanut huimaa vauhtia jo vuosikymmenien ajan. Huippuvuonna 2007 bruttokansantuote (bkt) kasvoi huikeat 14,2 prosenttia vuodessa.

Maailmanpankki ennustaa, että Kiinan talous saattaa kasvaa Yhdysvaltojen taloutta suuremmaksi jo vuonna 2017. Aiemmat ennusteet ovat povanneet hitaampaa nousua. Nyt ohituksen ennustetaan tapahtuvan muutaman vuoden päästä.

Arviot perustuvat Maailmanpankin ja Kiinan valtioneuvoston taloustutkimuskeskus DRC:n China 2030 -tutkimukseen. Ennuste katsoo maan talouden kasvavan noin kahdeksan prosentin vuosivauhtia vuosikymmenen loppuun asti.

Kasvuvauhti ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys. Menestystarinaa uhkaa moni tekijä. Viitteitä talouskasvun hiljenemisestä on jo nähtävissä. Kiinan keskuspankin kaksi koronlaskua kuukauden sisällä kertovat uudesta tilanteesta.

Kiinan pääministeri Wen Jiabao asetti maaliskuussa maalle 7,5 prosentin kasvutavoitteen kuluvalle vuodelle.

Tavoitteen mukainen talouskasvu olisi Kiinassa heikoin sitten vuoden 1990. Nyt tämäkin tavoite on jo asetettu kyseenalaiseksi.

Amerikkalainen aikakausilehti Foreign Policy listasi viime viikolla merkkejä Kiinan talouskasvun hidastumisesta. Lehden mukaan muun muassa paikallishallinnon velkataso ja sianlihan hintakehitys kertovat karua kieltään Kiinan vaikeuksista.

Tänä syksynä Kiinan johtoon arvellaan nousevan nykyinen varapresidentti Xi Jinping. Onko maa samalla siirtymässä yhä heikomman kasvun aikaan?

Elvytysvaraa ei ole
enää entiseen tapaan


Paikallishallinnon korkeaa velkatasoa pidetään yhtenä ongelmista. Ei oikeastaan edes tiedetä, kuinka raskaasti paikallishallinnot ovat velkaantuneet. Paikallisviranomaiset joutuvat nyt myymään kalliita ylellisyysautojaan.

Esimerkiksi Wenzhoun kaupunki aikoo huutokaupata 80 prosenttia ajoneuvoistaan, eli yhteensä 1 300 autoa tänä vuonna. Samankaltaisia kauppoja järjestetään ympäri maata.

– Paikallishallinnon velkatasosta on vaikea tehdä arvioita. Tuskin edes Pekingissä aina tiedetään tarkkoja lukuja. Paikallisviranomaiset ehkä pyrkivät pimittämään huonoa tilannetta, kertoo Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin Kiina-asiantuntija Juuso Kaaresvirta.

Kiina vastasi vuoden 2008 alkaneeseen finanssikriisiin massiivisella elvytyspaketilla. Lähes 600 miljardin dollarin elvytys piti Kiinan kasvun vauhdissa ja viranomaisten autot komeina. Nyt vastaavaan elvytykseen ei enää ole varaa.

– Valuuttavarannot ovat ulkomaisessa valuutassa, eikä niitä voi käyttää yhteiskunnan pyörittämiseen, Kaaresvirta muistuttaa.

Kiina voi kuitenkin käyttää varojaan muun muassa maan ulkopuolelta tulevien hyödykkeiden ostamiseen. 

Kulutuksen
kasvu taittunut


Kiinalaisten kulutustahti näyttää myös talouden hidastumisen merkkejä. Kesäisin perinteisesti korkealla ollut sähkönkulutus näyttää jäävän tänä vuonna vähäisemmäksi. Kiinalaiset yhtiöt ja kotitaloudet pyrkivät laskemaan kustannuksiaan vähentämällä sähkönkulutusta.

Kesää silmällä pitäen varatut hiilivarannot ovat osoittautuneet turhankin kookkaiksi. Hiiltä riittää poltettavaksi voimaloihin niin paljon, että sen hinta on tippunut kymmenen prosenttia vuodentakaisesta. 

– Monena vuotena sähkönkulutus on ollut niin korkealla, että siitä on ollut jopa pulaa, kertoo Kaaresvirta.

Kaaresvirta muistuttaa, että Kiina tuottaa itse lähes kaiken tarvitsemansa hiilen. Näin ollen hiilen kysynnän lasku ei juuri vaikuta suoraan maailmantalouden tilaan. Ympäristövaikutukset ovat sen sijaan globaaleja.

– Hiilen kulutuksen kasvun hidastuminen on hyvä asia maailman ympäristön kannalta.

Kiina käyttää pitkälti fossiilisia polttoaineita yhteiskuntansa pyörittämiseen. Raaka-aineiden rajallisuus ja ympäristön elinkelvottomuus saattavat tulevaisuudessa realisoitua ensimmäisenä juuri väkirikkaassa Kiinassa. Tässä on yksi maan tulevista haasteista. 

Myös sianlihan hintakehityksessä voidaan nähdä merkkejä talouden suunnasta. Vuonna 2007 kiinalaisten arvioitiin syövän noin 1,7 miljoonaa sikaa päivässä. Lihan hinta on noussut vuosittain jopa yli 50 prosenttia. Lihan hinta on kuitenkin romahtanut viime kuukausien aikana.

– Lihan hintakehitys voi liittyä tarjontasykleihin. Se ei välttämättä kerro talouden ja kysynnän hiljenemisestä, Kaaresvirta sanoo.

Kaaresvirran mukaan lihan hinta on noussut viime vuosina nopeasti, koska tarjonnassa on ollut ongelmia. Hänestä lihan hintakehityksestä ei voida vetää liian nopeita johtopäätöksiä talouden taantumisesta.

– Hintaan saattaa vaikuttaa se, että sikojen kasvatus on yleistynyt helppojen tuottojen toivossa. Tarjonnan lisääntyminen puolestaan laskee hintoja.

Kiinan valtio joutui kuitenkin hiljattain ostamaan suuria määriä sianlihaa vakauttaakseen hintakehitystä. Hinta oli vaarassa laskea niin alas, etteivät kasvattajat enää saaneet edes kohtuullista tuottoa.

Yhteiskunnalliset
levottomuudet katkaisisivat kasvun  


Kiinan on sanottu tarvitsevan ainakin seitsemän prosentin kasvua pitääkseen kansansa tyytyväisenä ja työn ääressä. On vaikea arvioida kuinka dramaattisia vaikutuksia heikommalla kasvulla todella olisi.

Kun vientituotteet eivät vedä entiseen tapaan, vaara työttömyyden kasvusta on todellinen. Siirtotyöläiset ovat olleet yksi kasvun tukijaloista. Siirtotyöläiset saattavat myös aiheuttaa suuria ongelmia, mikäli he lähtevät hanakammin vaatimaan yhä parempia palkkoja ja työoloja.

Palkat ovat nousseet. Tuotantokustannusten nousu vie tuotantoa yhä halvemman kustannustason maihin. Yhteiskunnalliset jännitteet ovat olemassa, mutta Kaaresvirta ei pidä uhkaa vielä ajankohtaisena.

– Talouskasvu ei ole vielä niin hidasta, että se lisäisi levottomuuksia. Mitään kovin akuuttia ei ole nähtävissä. Riskit ovat toki olemassa.

Kiinan suuri voimavara on sen valtaisa väestö. Samalla se on kuitenkin keskeinen uhka vakaudelle. Maan historiasta löytyy monia kapinoita ja kansannousuja. Kasvaessaan levottomuudet aiheuttaisivat uhkaisivat ehdottomasti Kiinan talouden riemuvoittoa.

– Kaikenlaisia mielenosoituksia on ollut yhä enemmän, mutta ne kohdistuvat kuitenkin ennen kaikkea yksittäisiin yrityksiin tai paikallishallintoon. Paikallistyytymättömyys ei vielä horjuta koko kansantaloutta, Kaaresvirta valottaa.

Viranomaisiin kannattaa myös suhtautua varauksella. On mahdollista, ettei monista paikallisista levottomuuksista ja tyytymättömyydestä ole tietoa, koska hallitus on pyrkinyt estämään levottomuuksien leviämistä rajoittamalla tiedonkulkua.

Kiina tulevaisuuden
mahtavin talous?


Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos Bofit pitää Kiinan nousua maailman suurimmaksi taloudeksi realistisena. Aikataulu on vain auki. Kuinka realistinen on Maailmanpankin arvio Kiinan noususta Yhdysvaltojen ohi jo vuonna 2017?

– Pidämme Kiinan nousua todennäköisenä, mutta se, minä vuonna maa ohittaa Yhdysvallat, on oikeastaan varsin yhdentekevää. Talousennusteet ovat tänä päivänä vaikeita. Jonain vuonna se tapahtuu, ehkä kymmenen vuoden sisällä, Kaaresvirta arvioi.

Myös talouslukuihin on aina suhtauduttava pienellä varauksella. Huonoina aikoina on ollut tapana kaunistella talouslukuja, varsinkin provinsseissa.

– On muistettava, että isossa maassa luotettavien tilastojen tuottamiseen liittyy omat hankaluutensa, Kaaresvirta kertoo.

Joskus tilastot ovat näyttäneet jopa liian maltillista kasvua. Vuonna 2005 tehty taloustarkastus osoitti Kiinan olevan noin Turkin kokoinen talous, mikä ylitti silloiset arviot. Kiina saattaakin olla jopa isompi talous kuin tilastot kertovat.

Kiinan talouden nousuun liittyvät myös suunnitelmat sen valuutan eli juanin vapauttamisesta. Kaaresvirran mukaan vapauttaminen voi olla lähempänä kuin luulemmekaan.

– Juanin kansainvälisen käytön vapauttaminen voi olla jo lähellä. Projekti on ollut vireillä jo 1990-luvulta asti, mutta lähivuosina saatetaan ottaa merkittäviä askelia suunnitelman toteuttamiseksi.

Entä olisiko juanista haastamaan Yhdysvaltain dollaria?

– Juanilla on ehdottomasti mahdollisuudet nousta suureksi ja merkittäväksi valuutaksi, mutta dollarin päihittäminen on ehkä sittenkin merkittävästi pidemmän aikavälin kehityskulku, Kaaresvirta toteaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valmet Automotive haalii väkeä ympäri Suomea ja ulkomailta – parturista autonrakentaja jopa parissa viikossa

  2. 2

   Verkkokauppajätti Amazonin tie päättyy Kiinassa

  3. 3

   Reino-tossujen uusi omistaja kertoo, miksi siirtää tuotannon ulkomaille: ”Hyviä kumppaneita löytyy myös Euroopan ulkopuolelta”

  4. 4

   Norwegianilta 22-sivuinen sääntökirja ulkonäöstä: Lentoemännille pakkomeikki – ”Uskomattoman vanhanaikaista”

  5. 5

   Lehti: ”Vähittäiskaupan apokalypsi” riehuu Yhdysvalloissa – jo lähes 6 000 kauppaa on sulkenut tänä vuonna

  6. 6

   VR tilaa sveitsiläisyhtiöltä 60 veturia – kauppahinta 200 miljoonaa euroa

  7. 7

   Reino- ja Aino-tossujen ostajiksi paljastuivat Finlaysonin omistajat – valmistus ei jatku Suomessa

  8. 8

   Kuluttajatuotteiden jättiläinen Unilever kasvatti myyntiään selvästi

  9. 9

   Elämäntyönsä tulipalossa menettänyt yrittäjä: ”Se joka käy läpi tällaisen tilanteen, selviää kyllä kaikesta”

  10. 10

   Somepalvelu Pinterest listautui pörssiin – hinnoittelu varovaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Reino- ja Aino-tossujen ostajiksi paljastuivat Finlaysonin omistajat – valmistus ei jatku Suomessa

  2. 2

   Reino-tossujen uusi omistaja kertoo, miksi siirtää tuotannon ulkomaille: ”Hyviä kumppaneita löytyy myös Euroopan ulkopuolelta”

  3. 3

   Valmet Automotive ilmoitti valtavista rekrytoinneista: 1 000 uutta henkilöä töihin Saloon ja Uuteenkaupunkiin

  4. 4

   Valmet Automotive haalii väkeä ympäri Suomea ja ulkomailta – parturista autonrakentaja jopa parissa viikossa

  5. 5

   Verkkokauppajätti Amazonin tie päättyy Kiinassa

  6. 6

   Lehti: ”Vähittäiskaupan apokalypsi” riehuu Yhdysvalloissa – jo lähes 6 000 kauppaa on sulkenut tänä vuonna

  7. 7

   Saga Caren palvelu­talossa pyydetään yhden ikkunan pesusta 50 euroa – alan yritys: ”Meillä homma maksaisi 20 euroa”

  8. 8

   VR tilaa sveitsiläisyhtiöltä 60 veturia – kauppahinta 200 miljoonaa euroa

  9. 9

   Reino ja Aino -tossuille on löytynyt uusi omistaja – tuotanto ei jää Lieksaan

  10. 10

   Norwegianilta 22-sivuinen sääntökirja ulkonäöstä: Lentoemännille pakkomeikki – ”Uskomattoman vanhanaikaista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaispoika odotti perintörikkauksia 99-vuotiaalta isotädiltä – uskoi huhujen vieneen arvotaulun, asunnon ja rahat

  2. 2

   Tuntematon maksoi Juhan luottokortilta MobilePaylla: ”Löysin 430 euron katevarauksen”

  3. 3

   Uudet luvut hoivapommista julki – katso, miten kulut paisuvat vuosi vuodelta

  4. 4

   Veroilmoituksen uudistus herättää huolta – ”Miljoonia on mennyt paperipostiin, josta valtaosa menee roskiin”

  5. 5

   Reino ja Aino -tossuille on löytynyt uusi omistaja – tuotanto ei jää Lieksaan

  6. 6

   Kylpyhuoneremontista repesi raju riita – taloyhtiön osakas jätti vastikkeet maksamatta 2 vuodeksi

  7. 7

   Yle: Lähihoitaja haastoi Esperi Caren oikeuteen – liitto: Yritys kikkaili palkan­korotukset nollaan

  8. 8

   Hoiva-asukin omaisuus lihoiksi? Näillä konsteilla puolueet ratkoisivat käsistä karkaavia hoivakuluja

  9. 9

   Leluvalmistaja vetää takaisin 4,7 miljoonaa vauvan sitteriä – tuotteeseen yhdistetty yli 30 kuolemantapausta

  10. 10

   Norwegianilta 22-sivuinen sääntökirja ulkonäöstä: Lentoemännille pakkomeikki – ”Uskomattoman vanhanaikaista”

  11. Näytä lisää