Kuinka kauan Kiina jaksaa kasvaa?

Julkaistu: , Päivitetty:

Analyysi
Monien arvioiden mukaan Kiina nousee pian maailman suurimmaksi taloudeksi. Maailmanpankki arvioi Kiinan ohittavan Yhdysvallat jo vuonna 2017. Talouskasvu Kiinassa on kuitenkin heikkenemään päin. Entä, jos Kiinalla on edessään riemuvoiton sijaan jättiromahdus?


Kiinan talous on porskuttanut huimaa vauhtia jo vuosikymmenien ajan. Huippuvuonna 2007 bruttokansantuote (bkt) kasvoi huikeat 14,2 prosenttia vuodessa.

Maailmanpankki ennustaa, että Kiinan talous saattaa kasvaa Yhdysvaltojen taloutta suuremmaksi jo vuonna 2017. Aiemmat ennusteet ovat povanneet hitaampaa nousua. Nyt ohituksen ennustetaan tapahtuvan muutaman vuoden päästä.

Arviot perustuvat Maailmanpankin ja Kiinan valtioneuvoston taloustutkimuskeskus DRC:n China 2030 -tutkimukseen. Ennuste katsoo maan talouden kasvavan noin kahdeksan prosentin vuosivauhtia vuosikymmenen loppuun asti.

Kasvuvauhti ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys. Menestystarinaa uhkaa moni tekijä. Viitteitä talouskasvun hiljenemisestä on jo nähtävissä. Kiinan keskuspankin kaksi koronlaskua kuukauden sisällä kertovat uudesta tilanteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinan pääministeri Wen Jiabao asetti maaliskuussa maalle 7,5 prosentin kasvutavoitteen kuluvalle vuodelle.

Tavoitteen mukainen talouskasvu olisi Kiinassa heikoin sitten vuoden 1990. Nyt tämäkin tavoite on jo asetettu kyseenalaiseksi.

Amerikkalainen aikakausilehti Foreign Policy listasi viime viikolla merkkejä Kiinan talouskasvun hidastumisesta. Lehden mukaan muun muassa paikallishallinnon velkataso ja sianlihan hintakehitys kertovat karua kieltään Kiinan vaikeuksista.

Tänä syksynä Kiinan johtoon arvellaan nousevan nykyinen varapresidentti Xi Jinping. Onko maa samalla siirtymässä yhä heikomman kasvun aikaan?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elvytysvaraa ei ole
enää entiseen tapaan


Paikallishallinnon korkeaa velkatasoa pidetään yhtenä ongelmista. Ei oikeastaan edes tiedetä, kuinka raskaasti paikallishallinnot ovat velkaantuneet. Paikallisviranomaiset joutuvat nyt myymään kalliita ylellisyysautojaan.

Esimerkiksi Wenzhoun kaupunki aikoo huutokaupata 80 prosenttia ajoneuvoistaan, eli yhteensä 1 300 autoa tänä vuonna. Samankaltaisia kauppoja järjestetään ympäri maata.

– Paikallishallinnon velkatasosta on vaikea tehdä arvioita. Tuskin edes Pekingissä aina tiedetään tarkkoja lukuja. Paikallisviranomaiset ehkä pyrkivät pimittämään huonoa tilannetta, kertoo Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin Kiina-asiantuntija Juuso Kaaresvirta.

Kiina vastasi vuoden 2008 alkaneeseen finanssikriisiin massiivisella elvytyspaketilla. Lähes 600 miljardin dollarin elvytys piti Kiinan kasvun vauhdissa ja viranomaisten autot komeina. Nyt vastaavaan elvytykseen ei enää ole varaa.

– Valuuttavarannot ovat ulkomaisessa valuutassa, eikä niitä voi käyttää yhteiskunnan pyörittämiseen, Kaaresvirta muistuttaa.

Kiina voi kuitenkin käyttää varojaan muun muassa maan ulkopuolelta tulevien hyödykkeiden ostamiseen. 

Kulutuksen
kasvu taittunut


Kiinalaisten kulutustahti näyttää myös talouden hidastumisen merkkejä. Kesäisin perinteisesti korkealla ollut sähkönkulutus näyttää jäävän tänä vuonna vähäisemmäksi. Kiinalaiset yhtiöt ja kotitaloudet pyrkivät laskemaan kustannuksiaan vähentämällä sähkönkulutusta.

Kesää silmällä pitäen varatut hiilivarannot ovat osoittautuneet turhankin kookkaiksi. Hiiltä riittää poltettavaksi voimaloihin niin paljon, että sen hinta on tippunut kymmenen prosenttia vuodentakaisesta. 

– Monena vuotena sähkönkulutus on ollut niin korkealla, että siitä on ollut jopa pulaa, kertoo Kaaresvirta.

Kaaresvirta muistuttaa, että Kiina tuottaa itse lähes kaiken tarvitsemansa hiilen. Näin ollen hiilen kysynnän lasku ei juuri vaikuta suoraan maailmantalouden tilaan. Ympäristövaikutukset ovat sen sijaan globaaleja.

– Hiilen kulutuksen kasvun hidastuminen on hyvä asia maailman ympäristön kannalta.

Kiina käyttää pitkälti fossiilisia polttoaineita yhteiskuntansa pyörittämiseen. Raaka-aineiden rajallisuus ja ympäristön elinkelvottomuus saattavat tulevaisuudessa realisoitua ensimmäisenä juuri väkirikkaassa Kiinassa. Tässä on yksi maan tulevista haasteista. 

Myös sianlihan hintakehityksessä voidaan nähdä merkkejä talouden suunnasta. Vuonna 2007 kiinalaisten arvioitiin syövän noin 1,7 miljoonaa sikaa päivässä. Lihan hinta on noussut vuosittain jopa yli 50 prosenttia. Lihan hinta on kuitenkin romahtanut viime kuukausien aikana.

– Lihan hintakehitys voi liittyä tarjontasykleihin. Se ei välttämättä kerro talouden ja kysynnän hiljenemisestä, Kaaresvirta sanoo.

Kaaresvirran mukaan lihan hinta on noussut viime vuosina nopeasti, koska tarjonnassa on ollut ongelmia. Hänestä lihan hintakehityksestä ei voida vetää liian nopeita johtopäätöksiä talouden taantumisesta.

– Hintaan saattaa vaikuttaa se, että sikojen kasvatus on yleistynyt helppojen tuottojen toivossa. Tarjonnan lisääntyminen puolestaan laskee hintoja.

Kiinan valtio joutui kuitenkin hiljattain ostamaan suuria määriä sianlihaa vakauttaakseen hintakehitystä. Hinta oli vaarassa laskea niin alas, etteivät kasvattajat enää saaneet edes kohtuullista tuottoa.

Yhteiskunnalliset
levottomuudet katkaisisivat kasvun  


Kiinan on sanottu tarvitsevan ainakin seitsemän prosentin kasvua pitääkseen kansansa tyytyväisenä ja työn ääressä. On vaikea arvioida kuinka dramaattisia vaikutuksia heikommalla kasvulla todella olisi.

Kun vientituotteet eivät vedä entiseen tapaan, vaara työttömyyden kasvusta on todellinen. Siirtotyöläiset ovat olleet yksi kasvun tukijaloista. Siirtotyöläiset saattavat myös aiheuttaa suuria ongelmia, mikäli he lähtevät hanakammin vaatimaan yhä parempia palkkoja ja työoloja.

Palkat ovat nousseet. Tuotantokustannusten nousu vie tuotantoa yhä halvemman kustannustason maihin. Yhteiskunnalliset jännitteet ovat olemassa, mutta Kaaresvirta ei pidä uhkaa vielä ajankohtaisena.

– Talouskasvu ei ole vielä niin hidasta, että se lisäisi levottomuuksia. Mitään kovin akuuttia ei ole nähtävissä. Riskit ovat toki olemassa.

Kiinan suuri voimavara on sen valtaisa väestö. Samalla se on kuitenkin keskeinen uhka vakaudelle. Maan historiasta löytyy monia kapinoita ja kansannousuja. Kasvaessaan levottomuudet aiheuttaisivat uhkaisivat ehdottomasti Kiinan talouden riemuvoittoa.

– Kaikenlaisia mielenosoituksia on ollut yhä enemmän, mutta ne kohdistuvat kuitenkin ennen kaikkea yksittäisiin yrityksiin tai paikallishallintoon. Paikallistyytymättömyys ei vielä horjuta koko kansantaloutta, Kaaresvirta valottaa.

Viranomaisiin kannattaa myös suhtautua varauksella. On mahdollista, ettei monista paikallisista levottomuuksista ja tyytymättömyydestä ole tietoa, koska hallitus on pyrkinyt estämään levottomuuksien leviämistä rajoittamalla tiedonkulkua.

Kiina tulevaisuuden
mahtavin talous?


Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos Bofit pitää Kiinan nousua maailman suurimmaksi taloudeksi realistisena. Aikataulu on vain auki. Kuinka realistinen on Maailmanpankin arvio Kiinan noususta Yhdysvaltojen ohi jo vuonna 2017?

– Pidämme Kiinan nousua todennäköisenä, mutta se, minä vuonna maa ohittaa Yhdysvallat, on oikeastaan varsin yhdentekevää. Talousennusteet ovat tänä päivänä vaikeita. Jonain vuonna se tapahtuu, ehkä kymmenen vuoden sisällä, Kaaresvirta arvioi.

Myös talouslukuihin on aina suhtauduttava pienellä varauksella. Huonoina aikoina on ollut tapana kaunistella talouslukuja, varsinkin provinsseissa.

– On muistettava, että isossa maassa luotettavien tilastojen tuottamiseen liittyy omat hankaluutensa, Kaaresvirta kertoo.

Joskus tilastot ovat näyttäneet jopa liian maltillista kasvua. Vuonna 2005 tehty taloustarkastus osoitti Kiinan olevan noin Turkin kokoinen talous, mikä ylitti silloiset arviot. Kiina saattaakin olla jopa isompi talous kuin tilastot kertovat.

Kiinan talouden nousuun liittyvät myös suunnitelmat sen valuutan eli juanin vapauttamisesta. Kaaresvirran mukaan vapauttaminen voi olla lähempänä kuin luulemmekaan.

– Juanin kansainvälisen käytön vapauttaminen voi olla jo lähellä. Projekti on ollut vireillä jo 1990-luvulta asti, mutta lähivuosina saatetaan ottaa merkittäviä askelia suunnitelman toteuttamiseksi.

Entä olisiko juanista haastamaan Yhdysvaltain dollaria?

– Juanilla on ehdottomasti mahdollisuudet nousta suureksi ja merkittäväksi valuutaksi, mutta dollarin päihittäminen on ehkä sittenkin merkittävästi pidemmän aikavälin kehityskulku, Kaaresvirta toteaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kyläkauppias Mauri, 76, myy itsepintaisesti vanhoja elintarvikkeita – Kesko: Toimitukset katkaistiin jo syksyllä

  2. 2

   Polttoaineen veroruoskassa piilee vaara: ”Ihmiset jättävät ostamatta esimerkiksi lääkkeitä”

  3. 3

   Perheenisä ihmettelee tätä näkyä tavaratalossa: Miten sama lelu voi maksaa Seinäjoella 69 euroa ja Tampereella 179 euroa?

  4. 4

   Lähes jokaisessa luokassa on lapsia, joiden kodeissa ei ole varaa lahjoihin – näin voit muistaa köyhän perheen lasta jouluna

  5. 5

   Autokaupan edustaja sähköautoihin siirtymisestä: ”On luettu liikaa Muumilaakson tarinoita”

  6. 6

   Anneli Tuominen jatkaa Finanssivalvonnan johdossa

  7. 7

   Ruotsalaislehti: Handelsbanken sulki syksyllä viidenneksen konttoreistaan Suomessa

  8. 8

   Poltitko rahaa ex-Talvivaaralla? Veronmaksajien keskusliitto: Nyt tappiot voi vähentää verotuksessa

  9. 9

   Kommentti: EKP lopettaa hyödyttömät velkakirjaostot – mutta ei rahaelvytystä

  10. 10

   Cargotec antoi tulosvaroituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perheenisä ihmettelee tätä näkyä tavaratalossa: Miten sama lelu voi maksaa Seinäjoella 69 euroa ja Tampereella 179 euroa?

  2. 2

   Autokaupan edustaja sähköautoihin siirtymisestä: ”On luettu liikaa Muumilaakson tarinoita”

  3. 3

   Polttoaineen veroruoskassa piilee vaara: ”Ihmiset jättävät ostamatta esimerkiksi lääkkeitä”

  4. 4

   Jouluostoksilla nyt valtava ruuhka – suomalaiset vastaavat: tällaista tavaraa lapsille pukinkonttiin

  5. 5

   Trafin pääjohtaja erosi – pesti olisi päättynyt parin viikon päästä

  6. 6

   Onko suomalaisen järkeä kuolla velattomana? Ekonomistit vastaavat – ”Kuuluuko ihmisen jättää jotakin jälkeensä?”

  7. 7

   Halpisvaate pari kertaa päälle ja roskiin – tässä on vuoden turhake

  8. 8

   Nämä joulun hittilelut viedään kauppojen hyllyiltä: Scruffaluv, yllätyspallo – listalta löytyy myös rakastettu ikisuosikki

  9. 9

   Lähes jokaisessa luokassa on lapsia, joiden kodeissa ei ole varaa lahjoihin – näin voit muistaa köyhän perheen lasta jouluna

  10. 10

   Poltitko rahaa ex-Talvivaaralla? Veronmaksajien keskusliitto: Nyt tappiot voi vähentää verotuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Osa Veikon Koneen asiakkaista ei ole saanut tavaroitaan – toimitusjohtaja kertoo, mistä on kyse

  2. 2

   Perheenisä ihmettelee tätä näkyä tavaratalossa: Miten sama lelu voi maksaa Seinäjoella 69 euroa ja Tampereella 179 euroa?

  3. 3

   Kerrostalon asukkaat ärtyivät putoileviin biljardipalloihin ja jukeboxiin – ravintolan häätämisestä tulikin roima lasku

  4. 4

   Tavalliset suomalaiset kertoivat, mihin veronpalautusrahat uppoavat – espoolaiselle Markukselle kilahtaa kunnon potti

  5. 5

   HS: Ruotsin pankkivalvoja lyttää suomalaisten lainanmaksun: ”Taloudellisesta näkökulmasta se ei ehkä ole järkevää”

  6. 6

   Tonttivuokran korotus 11-kertaiseksi koettelee tamperelaisen kerrostalon asukkaita – ”Joudunko vastedes jättämään päivän puuroannoksen syömättä?”

  7. 7

   Perinteiset veron­palautukset tulivat viimeistä kertaa – asian­tuntija kertoo, mitä rahalla kannattaa tehdä

  8. 8

   Onko suomalaisen järkeä kuolla velattomana? Ekonomistit vastaavat – ”Kuuluuko ihmisen jättää jotakin jälkeensä?”

  9. 9

   Carunan toimitusjohtaja tuskastui puheisiin sähkönsiirrosta – vertaa kossupullon hakuun Alkosta

  10. 10

   Autokaupan edustaja sähköautoihin siirtymisestä: ”On luettu liikaa Muumilaakson tarinoita”

  11. Näytä lisää