Rehn Ylelle: Euroalueella edessään totuuden hetki - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rehn Ylelle: Puheet euroerosta voivat johtaa tekoihin

Euroalueella on Euroopan unionin talouskomissaarin Olli Rehnin mukaan edessään kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on tiiviimpi yhdentyminen ja toinen rahaliiton hajoaminen. Rehn kertoi näkemyksistään Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa.

11.7.2012 20:26 | Päivitetty 11.7.2012 21:20

– Euroalueella on edessään totuuden hetki. Hyväksytäänkö se, että euroalue voi pikku hiljaa rapautua ja hitaasti kituuttaen - tai nopeammin - hajota, vai lähdetäänkö tekemään sellaisia määrätietoisia toimenpiteitä markkinoiden rauhoittamiseksi, rakenteiden uudistamiseksi ja talousliiton vahvistamiseksi, joilla kyetään rakentamaan euroalueelle vahvempi perusta, Rehn sanoi Päivän kasvossa.

Rehn sanoi luottavansa, että euromaat lähtevät vahvistamaan yhteisvaluuttaa, sillä se on hänen mukaansa parempi vaihtoehto maanosan talouden, työllisyyden ja ihmisten kannalta.

– Mutta se edellyttää tietysti monessa tapauksessa aika vaikeita päätöksiä, ja ymmärrän hyvin niitä kansanvaltaisia päättäjiä, jotka joutuvat ponnistelemaan näiden haasteiden edessä, Rehn sanoi.

Vain Suomi hakeeEspanjalta vakuuksia

Talouskomissaari Rehn ei usko, että muut maat kuin Suomi tulevat hakemaan vakuuksia Espanjan pankkien rahoituspakettiin kuuluville lainoille. Hänen käsityksensä mukaan Suomen ja Espanjan neuvottelut vakuuksista näyttävät etenevän hyvin, ja Suomi tulee luultavasti olemaan mukana Espanjan pankkirahoituksessa.

– En haluaisi spekuloida sillä, että Suomi jää pois tästä paketista, Rehn sanoi Ylen Päivän kasvossa.

Euromaat ilmoittivat eilen tukevansa Espanjan pankkisektoria 30 miljardilla eurolla jo heinäkuun loppuun mennessä. Jotta Suomi voisi osallistua rahoitukseen, sen täytyisi käytännössä saada ensin pikavauhtia takaamalleen lainaosuudelle Espanjalta vakuudet, ja kutsua sitten eduskunta koolle sen suostumuksen hankkimiseksi.

"Kannatansananvapautta"

Rehnin mukaan Suomen mahdollisesta yhteisvaluutasta eroamisesta voidaan kyllä keskustella, mutta pohdinnoissa tulee hänen mukaansa olla varovainen.

– Kannatan sananvapautta ja ajattelun vapautta. Toisaalta kannattaa muistaa, että sekä kansainvälisessä diplomatiassa että talouspolitiikassa sekä sanat että teot merkitsevät, ja sanat voivat johtaa tekoihin, Rehn sanoi.

– Eli jos kyse ei ole pelkästään taustaselvityksestä, vaan siitä tulee tahdonilmaisu, silloin ollaan mielestäni aika lailla huolestuttavilla urilla. Mielestäni on suomalaisten kannalta parempi, että euroalueen perustaa vahvistetaan, hän jatkoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?