Stubb Ateenassa: Kehui Kreikkaa vuolaasti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Stubb kehui Kreikkaa vuolaasti

Eurooppa-ministeri Alexander Stubbin vierailu Kreikkaan on sujunut positiivisissa merkeissä. Stubbin mukaan maa on matkalla oikeaan suuntaan, mutta edessä on vaikeita päätöksiä.

11.7.2012 16:46 | Päivitetty 11.7.2012 16:46

Ateenassa tänään vieraillut Suomen ulkomaankauppa- ja Eurooppa-ministeri Alexander Stubb (kok.) suitsutti euroalueen pahimmissa vaikeuksissa olevan kriisimaan kehitystä.

Stubbin mukaan Kreikan uusi hallitus on tehnyt häneen myönteisen vaikutelman, ja nyt hallituksen on hänen mukaansa vain jatkettava vaikeiden päätösten tekemistä reformien aikaansaamiseksi.

– Ensivaikutelmani ovat erittäin positiivisia. Tämä on vakavastiotettava hallitus, joka kohtaa paljon poliittista painetta niin äärioikealta kuin äärivasemmaltakin, ja yrittää tehdä parhaansa vaikeassa tilanteessa, Stubb sanoi uutistoimisto Reutersille.

Suomi on ollut yksi Kreikan äänekkäimmistä arvostelijoista, ja vaati ainoana maana vakuudet osuudelleen Kreikalle annetusta hätärahoituksesta. Tänään lausunnot olivat kuitenkin myönteisiä, vaikkakin Kreikan tilanne on yhä vaikea.

– Nyt kaikki riippuu tietysti siitä, saadaanko [leikkaus]ohjelma takaisin raiteilleen, ensimmäisenä euroalueen ministerinä Kreikassa vaalien jälkeen vieraileva Stubb sanoi.

Kreikan uusi hallitus aikoo leikata aiemmin sovitun mukaisesti maan menoja tänä vuonna kolmella miljardilla eurolla budjetin alijäämän pienentämiseksi. Euroalue on sanonut pitävänsä Kreikan hätärahoituksen avulla maksukykyisenä ainakin syyskuulle saakka, mutta vaatii avun vastineeksi leikkauksia.

– Seuraavat kolme kuukautta ovat ratkaisevia, Stubb sanoi.

– Minusta näyttää siltä, että näiden kolmen kuukauden aikana joudutaan tekemään vaikeita päätöksiä. Se on erittäin haastavaa ja tunnelma nousee yhtä kuumaksi kuin Ateenan lämpötila, mutta olen luottavainen, että tällä kertaa Kreikan hallitus löytää ratkaisun, hän jatkoi.

Stubb tapasi Ateenassa Kreikan pääministerin Antonis Samarasin, ulkoministeri Dimitris Avramopoulusin ja valtiovarainministeri Yannis Stournarasin. Suomalaisministeri oli vierailuunsa selvästi tyytyväinen sen päätyttyä hetki sitten.

– Lähden Ateenasta kohti Brysseliä optimistisempana kuin silloin kun saavuin, Stubb sanoi Twitterissä hetki sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?