Ekonomistit: Fed pitää koron nollan tuntumassa vuoden 2015 puoliväliin asti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Fedin ohjauskorko pysyy nollissa ja uusi elvytysohjelma tulossa"

Yhdysvaltain odotettua heikommat työllisyysluvut saavat Fedin toimimaan, yhdysvaltalaisekonomistit arvelevat. Yhdysvaltain keskuspankin Fedin uskotaan pitävän keskeisen ohjauskorkonsa nollan poikkeuksellisen alhaalla vuoden 2015 puoliväliin asti ja aloittavan uuden velkakirjojen osto-ohjelman.

9.7.2012 13:49 | Päivitetty 9.7.2012 13:52

Odotettua heikommat kesäkuun työllisyysluvut saavat Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pitämään keskeisen ohjauskorkonsa poikkeuksellisen alhaalla vuoden 2015 puoliväliin asti. Fedilta on tulossa myös uusi velkakirjojen osto-ohjelma. Näin arvelevat suurten yhdysvaltalaisten pankkikonsernien ekonomistit.

Investointipankki Goldman Sachsin pääekonomisti Jan Hatzius kirjoittaa raportissaan, että Fed voi julkistaa uuden korkoennusteensa jo seuraavassa avomarkkinakomitean kokouksessa heinä-elokuun vaihteessa.

– "Vuoden 2014 loppupuolelle" -sananmuoto on nyt vanhentunut kuusi kuukautta siitä, kun sitä ensimmäistä kertaa käytettiin, eikä taloudella näytä menevän edelleenkään paremmin, Hatzius kirjoitti.

Tämän vuoksi ohjauskorko tulee Hatziuksen mukaan pysymään alhaalla aiemmin kerrottua pidempään. Fed ilmoitti tammikuussa, että korko pidetään 0,00-0,25 prosentin tavoitehaarukassa vuoden 2014 loppuun saakka, kun aiemmin oli puhuttu vuoden 2013 puolivälistä. Korko on ollut nollan tuntumassa vuoden 2008 joulukuusta lähtien.

Myös pankkikonserni Bank of American ekonomistit Michelle Meyer ja Joshua Dennerlein ovat Hatziuksen kanssa samoilla linjoilla.

– Näkemyksemme mukaan seuraava askel on muuttaa "vuoden 2014 loppupuolelle" -ohjeistusta muotoon "vuoden 2015 puoliväliin", minkä jälkeen seuraa uusi 500 miljardin dollarin suuruinen velkakirjojen osto-ohjelma, Meyer ja Dennerlein kirjoittavat raportissaan.

Kaksi valtionlainojenosto-ohjelmaa

Keskuspankki elvytti Yhdysvaltain taloutta 2 300 miljardilla dollarilla vuosien 2008 ja 2011 välillä kahdella valtionlainojen osto-ohjemalla (QE1 ja QE2).

Lisäksi Fed aloitti viime vuoden syyskuussa lyhytaikaisten valtionlainojen vaihtamisen pidempiaikaisiin velkakirjoihin. "Operaatio Twist" -nimellä kulkevan vaihto-ohjelman alkuperäinen suuruus oli 400 miljardia dollaria, mutta kesäkuussa Fed kasvatti ohjelmaa 267 miljardilla dollarilla ja pidensi sen kestoa vuoden loppuun asti.

Goldmanin Hatziuksen mukaan Fedin avomarkkinakomitea päättää aloittaa uuden velkakirjojen osto-ohjelman, kun "Operaatio Twist" päättyy.

Yhdysvaltain työministeriö kertoi perjantaina, että maan talouteen syntyi kesäkuussa 80 000 uutta maatalouden ulkopuolista työpaikkaa. Uutistoimisto Bloombergin kokoamassa ekonomistiennusteessa työpaikkojen määrän odotettiin kasvaneen 100 000:lla. Työttömyysprosentti pysyi odotusten mukaisesti ennallaan 8,2:ssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?