Merkel: EU ei näytä olevan tarpeeksi vahva, tarvitaan poliittinen unioni - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Merkel: EU ei näytä olevan tarpeeksi vahva, tarvitaan poliittinen unioni

Saksan ja Ranskan johtajat tapasivat tänään kunnioittaakseen maiden välisiä ystävällisiä suhteita. Viime aikoina maat ovat olleet eurokriisin hoidosta kaikkea muuta kuin samoilla linjoilla.

8.7.2012 17:59 | Päivitetty 8.7.2012 17:15

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Francois Hollande ovat tavanneet tänään Ranskan Reimsissä juhlistaakseen maiden välisiä suhteita.

Merkelin ja Hollanden tapaaminen järjestettiin Konrad Adenauerin ja Charles de Gaullen vuoden 1962 tapaamiseen 50-vuotispäivänä samassa paikassa kuin alkuperäinen tapaaminen.

Ranskan ja Saksan suhtautuminen euroalueen velkakriisin hoitoon on ollut hyvin erilaista, ja maiden välisen eripuran on sanottu myös hidastavan kriisin ratkaisua. Saksa haluaisi Eurooppaan tiiviin budjettiunionin ja siirtää päätäntävaltaa jäsenmaiden taloudesta Brysseliin, kun Ranska taas vastustaa budjettiunionia.

– Kohtaamme paraikaa suuren haasteen, ja Euroopan on selvittävä siitä. Se Euroopan unioni, joka luotiin 20 vuotta sitten, ei näytä olevan tarpeeksi vahva. Meidän on tehtävä se, mikä jäi tekemättä 20 vuotta sitten ja saattaa poliittinen unioni loppuun asti, Merkel sanoi.

Euroopan yhdentyminen alkoi aikanaan Ranskan ja Saksan eripuran välttämiseksi toisen maailmansodan jälkeen perustetusta hiili- ja teräsyhteisöstä. Yhteistyötä korosti myös Hollande, mutta oli sanoissaan kuitenkin huomattavasti Merkeliä varovaisempi.

– Euroopan unioni käy läpi kriisiä, joka ei ole ensimmäinen eikä jää viimeiseksi. Mutta se pakottaa meitä liikkumaan uuteen kehitysvaiheeseen. Ehdotankin sinulle, rouva liittokansleri, että käymme yhdessä läpi uudesta ovesta kohti vuosia, joiden aikana maidemme välinen ystävyys yhä syvenee, Ranskan presidentti sanaili toimittajien edessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?